O πονοκέφαλος του Ολάντ

Δεκατέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η κυβερνώσα σοσιαλιστική πλειοψηφία απειλείται να καταρρεύσει μετά τη δημοσίευση ενός βιτριολικού άρθρου προσωπικοτήτων της αριστεράς εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η ατμόσφαιρα που επικρατεί δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του.

“Φτάνει πια!”: σε μια σφοδρή επίθεση που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα Le Monde, η πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, επιτίθενται στην πολιτική που ασκείται από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του, τον Μανουέλ Βαλς.

“Είναι κάτι βαρύ και πρωτοφανές”, υπογραμμίζει ο Φρεντερίκ Νταμπί το ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop. “Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, ουδέποτε είχαμε δει κατά τις προηγούμενες προεδρικές θητείες μια τόσο έντονη διαμαρτυρία από μια παράταξη του πλειοψηφούντος κόμματος”.

Οι υπογράφοντες το άρθρο αυτό, που μοιάζει με κατηγορητήριο, καταγγέλλουν φύρδην μίγδην τις ελαφρύνσεις των επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις –“41 δισεκ. ευρώ κινητοποιήθηκαν για το τίποτε”–, την “απογοητευτική συζήτηση για τη στέρηση της υπηκοότητας” Γάλλων που κρίνονται ένοχοι για πράξεις τρομοκρατίας ή ακόμη “την απρεπή ομιλία” του Βαλς για τους πρόσφυγες.

“Δεν διαγράφεται πια απλώς η αποτυχία της προεδρικής θητείας, αλλά η προετοιμασία μιας διαρκούς εξασθένησης της Γαλλίας και προφανέστατα της αριστεράς”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες του άρθρου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “υπονομεύει” τις “αρχές και τα θεμέλια” του σοσιαλισμού.

Με εξαίρεση έναν ή δύο υπουργούς, οι οποίοι πήραν τον λόγο για να υπερασπισθούν την κυβέρνηση, η επίθεση έγινε δεκτή με βαθιά σιωπή. Ο πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στη λατινική Αμερικη, δεν αντέδρασε και ο Μανουέλ Βαλς περίμενε 24 ώρες για να το κάνει.

“Δεν υπάρχει ούτε η αρχή κάποιας πρότασης”, απάντησε σήμερα ο πρωθυπουργός, για τον οποίο “η επιστροφή προς τα πίσω δεν θα ήταν μόνο βλαπτική για τον πρόεδρο και για εμένα, αλλά επίσης για τη χώρα”.

Μια “κατακερματισμένη” σοσιαλιστική πλειοψηφία

Κλίμα δυσφορίας επικρατεί εδώ και μήνες ανάμεσα στην αριστερά και το δίδυμο Φρανσουά Ολάντ – Μανουέλ Βαλς, που βρίσκεται επικεφαλής της κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2014 και χαρακτηρίζεται άλλοτε “ρεφορμιστικό” και άλλοτε “σοσιαλφιλελεύθερο”.

Οι περισσότεροι από τους υπουργούς που εκπροσωπούν την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) έχουν εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η τελευταία που το έπραξε μέχρι τώρα είναι η υπουργός Δικαιοσυνης Κριστιάν Τομπιρά, η οποία παραιτήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου επειδή ήταν αντίθετη στο σχέδιο για στέρηση της υπηκοότητας. Και αυτοί που συχνά επονομάζονται “οι επικριτές”, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντμπούρ, ουδέποτε μετρίασαν τις επικρίσεις τους για τη “φιλελεύθερη” στροφή της κυβέρνησης μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μανουέλ Βαλς.
Όμως αυτή τη φορά “δεν πρόκειται για άλλο ένα τσίμπημα (…) είναι μια αληθινή κρίση”, εκτιμά ο Φρεντερίκ Νταμπί. “Η βιαιότητα του κειμένου ανταποκρίνεται στη βιαιότητα της διαφωνίας”, προσθέτει ο πολιτειολόγος Τομά Γκενολέ.

Για τους περισσότερους αναλυτές, αυτό που έβαλε “φωτιά στο μπαρούτι” είναι το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης — μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

“Να που τα βάζουν τώρα με τον κώδικα εργασίας!”, αναφωνούν οι συντάκτες του άρθρου. “Ποιός μπορεί να πείσει ότι η αύξηση του χρόνου εργασίας θα μειώσει την ανεργία;”, την ώρα που η αριστερά, με πρώτη την Μαρτίν Ομπρί, τάσσεται παραδοσιακά με την αντίθετη άποψη και το 2000 είχε θεσπίσει την εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας.

Εκτός από την κόρη του Ζακ Ντελόρ, η οποία έχει μεγάλη επιρροή, “διανοούμενοι αναφοράς της αριστεράς, όπως ο (κοινωνιολόγος Μισέλ) Βιβιορκά” και μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες μεταξύ των οικολόγων στη Γαλλία, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, έχουν υπογράψει επίσης το κείμενο, λέει ο Τομά Γκενολέ.

“Μια τόσο βαθιά ρήξη” με “τόσο μείζονες προσωπικότητες (…), είναι κάτι σοβαρό για τον Φρανσουά Ολαντ”, εκτιμά.

“Μια μορφή διαζυγίου συντελείται μεταξύ του Ολάντ και της αριστεράς του, περιλαμβανομένης της σοσιαλιστικής”, εκτιμά σήμερα η κομμουνιστική εφημερίδα L’ Humanite.

Με μια “κατακερματισμένη” πλειοψηφία, “το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με τον Φρανσουά Ολάντ ως υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2017;”, ερωτά ο Φρεντερίκ Νταμπί.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ