Oι 12 του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
611

Τα δώδεκα ονόματα ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού ανακοινώθηκαν σήμερα στα γραφεία του Κινήματος στη Σεβαστουπόλεως. Μετά την παρουσίαση τού επικεφαλής του ψηφοδελτίου Νίκου Διαμαντούρου την περασμένη Κυριακή, σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε με χαρά το όνομα του συνταγματολόγου, υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου και υποψηφίου τον περασμένο Δεκέμβριο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Αλιβιζάτου ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα βρίσκεται στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου κι ακόμη τους Παναγιώτη Καρκατσούλη, Θανάση Σκόκο, Θόδωρο Σκυλακάκη, Μάνο Ματσαγγάνη, Βασίλη Μαρκή, Ιόλη Καλαβρέζου, Λενιώ Μυριβήλη, Παναγιώτη Βλάχο, Γιάννα Μπαλή και Γιώργο Χρονά, οι οποίοι πλαισιώνουν το ανανεωμένο ψηφοδέλτιο.

Ξεκινώντας την παρουσίαση των υποψηφίων, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε: «Ξέρω ότι το μυαλό όλων είναι στο debate οπότε θα είμαι αρκετά σύντομος. Είπαμε σήμερα να παρουσιάσουμε το ψηφοδέλτιο σε πλήρη σύνθεση. Θα μου επιτρέψετε μια μικρή ανατροπή. Αυτή τη φορά θέλω να ξεκινήσω από το τέλος και θέλω να σας πω ότι το Ποτάμι παρουσιάζει στο ψηφοδέλτιό του ένα πρόσωπο που δεκαετίες τώρα παρατηρεί και σχολιάζει την ελληνική πραγματικότητα υπό το πρίσμα ενός ανθρώπου που ξέρει καλά τη νομική επιστήμη και υπερασπίζεται πάνω απ’ όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων. Στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματός μας θα είναι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Θεωρώ ότι είναι μια ξεχωριστή τιμή που μας κάνει και μόνο από το γεγονός ότι καμία φορά στο παρελθόν δεν έχει δεχτεί να είναι υποψήφιος σε κανένα κόμμα, σε καμία λίστα. Βέβαια, ίσως είναι πιο πολιτικός απ’ όλους μας καθότι η πολιτική του ιστορία ξεκινάει από τον «Ρήγα», από τα χρόνια της δικτατορίας και πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή των πολιτικών ουσιαστικών συγκρούσεων».

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Αλιβιζάτος είπε: «Δύο λόγια μόνο. Τέτοιες ώρες δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε σπίτια μας. Πρέπει να παίρνουμε τις ευθύνες ο καθένας μας. Αυτό είναι το πρώτο. Έτσι και εγώ βρέθηκα σε έναν χώρο που δεν είχα ποτέ αποπειραθεί στο παρελθόν να δοκιμάσω. Το δεύτερο είναι ότι σε κρίσιμες ώρες, όταν η πατρίδα απειλείται, πρέπει να προχωράμε όλοι μαζί και αυτό είναι που ήθελα να υπογραμμίσω με τη δική μου παρουσία. Δεν μπορεί ένα κόμμα μόνο του ή μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η επόμενη μέρα των εκλογών. Νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε. Και το τρίτο που θέλω να υπογραμμίσω σε ό,τι αφορά ειδικά εμένα -κι έτσι βλέπω αν θέλετε τη δική μου παρουσία- το νόημα είναι να προβάλουμε, να προωθήσουμε, να βοηθήσουμε, με την όποια πείρα μας νέους ανθρώπους χωρίς τα δικά μας πάθη, νέους, εννοώ και ηλικιακά. Επιτέλους και το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα πρέπει να αναδείξει όχι παρωχημένες μορφές αλλά νέους ανθρώπους να αναλάβουν θέσεις ευθύνης για να προχωρήσουμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον Βασίλη Μαρκή, τον οποίο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συμμετοχή του στο Ποτάμι, τονίζοντας ότι είναι ο εισαγγελέας που εδώ και πολλές δεκαετίες έχει υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε συγκεκριμένα: «Θα μου επιτρέψετε άλλη μια εξαίρεση. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον εισαγγελέα Βασίλη Μαρκή για την παρουσία του στο επιτελείο του Ποταμιού. Είναι ο εισαγγελέας που εδώ και πολλές δεκαετίες έχει υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Είτε φυλακισμένους, είτε ανήλικους φυλακισμένους, είτε εξαρτημένους, είτε μονογονεϊκές οικογένειες, ο Βασίλης Μαρκής, ένας άνθρωπος που έχει συγκρουστεί με τις παθογένειες της κοινωνίας μας κι όπως σας έχω πει και παλαιότερα είναι ο άνθρωπος που μαζί του και μαζί με μια ομάδα στελεχών, έχουμε φτιάξει τις προτάσεις για τη μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε απέναντι στη διαφθορά».

Ο Βασίλης Μαρκής από την πλευρά του επεσήμανε στη σύντομη ομιλία του, την ανάγκη πάταξης της μικρής και μεγάλης διαφθοράς και δεσμεύτηκε ότι το Ποτάμι θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα ζητήματα αυτά, αν ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μας βοηθήσει να έχουμε συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Μαρκής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Σταύρο και το Ποτάμι που με εμπιστεύεται και δεύτερη φορά να λάβω μέρος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θέλω να τον ευχαριστήσω επίσης γιατί με σήκωσε από τον καναπέ. Μετά την αποχώρησή μου από την υπηρεσία το 2010, έχοντας απογοητευτεί από την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας, δεν ασχολιόμουν καθόλου με τα κοινά παρόλο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου ήμουν πολιτικοποιημένος εισαγγελέας και αυτό φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι επί μια δεκαετία περίπου ήμουν Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων. Το Ποτάμι έχει προτεραιότητες. Προτεραιότητες είναι η εργασία, η παιδεία, η δικαιοσύνη. Στον χώρο της δικαιοσύνης υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Το βασικό της πρόβλημα είναι η καθυστερημένη απονομή της. Αυτό, ο οποιοσδήποτε πολίτης είχε μια εμπλοκή με τη δικαιοσύνη το έχει ζήσει στο πετσί του. Το Ποτάμι έχει σχέδιο, έχει προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να ασχοληθεί ενεργά με την αντιμετώπιση αυτού του πράγματος που λέγεται διαφθορά. Τη μικρή καθημερινή διαφθορά και τη διαφθορά των μεγάλων συμφερόντων. Γιατί κακά τα ψέματα όσα υπουργεία καταπολέμησης της διαφθοράς και να υπάρχουν και όσο ικανοί άνθρωποι να τα στελεχώνουν, χωρίς μια δικαιοσύνη που να λειτουργεί με ρυθμούς ανάλογους με το πρόβλημα, καμία επιτυχία δεν μπορεί να υπάρξει στην αντιμετώπισή του φαινομένου. Το Ποτάμι θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα ζητήματα αυτά, αν ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μας βοηθήσει να έχουμε συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση. Ευχαριστώ».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αθηνά Δρέττα, εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού συνδυασμού του Ποταμιού, η οποία παρουσίασε τους υπόλοιπους υποψηφίους.

You may also like

Από σήμερα, τα δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη,