Economist: Αναδιαμορφώνοντας το πολιτικό σκηνικό

- in ΑΡΘΡΑ
381

Μία νέα πνοή αισιοδοξίας για την οικονομία δεν προσελκύει ακόμα πολλούς ψηφοφόρους, πίσω στα δύο βασικά κόμματα.

Οι ελπίδες της Ελλάδας για ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια δυστυχίας αυξάνονται. Η πρώτη έκδοση ομόλογων μετά από 4 χρόνια, η οποία θεωρήθηκε ως μία δοκιμασία εμπιστοσύνης, απέδωσε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι τουρίστες εισρέουν για το Πάσχα: οι ξενοδόχοι προβλέπουν πως 19 εκατομμύρια τουρίστες θα καταφθάσουν στην Ελλάδα φέτος, σε ένα ρεκόρ αφίξεων. Ένα σχέδιο κατασκευής θέρετρου στην Κρήτη, το οποίο είχε μπλοκάρει για πολύ καιρό, φαίνεται έτοιμο να ξεκινήσει, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι ξένες επενδύσεις θα εισρεύσουν σε άλλες βιομηχανίες, όπως τον ηλεκτρισμό και τα λιμάνια. Η Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα καγκελάριος και συχνά μία από πιο τους σκληρούς επικριτές της Ελλάδας, μίλησε ενθαρρυντικά σε νέους επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια μίας σύντομης επίσκεψής στην Αθήνα στις 11 Απριλίου.

Ακόμα πάντως, η αισιοδοξία δε φαίνεται να περνάει στους ψηφοφόρους. Η ανεργία έπεσε ελαφρά τον Ιανουάριο, αλλά ακόμα παραμένει στο 26,7%. Το δίχτυ προστασίας για την κοινωνική πρόνοια είναι τόσο λεπτό, ώστε μόνο ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει κάποιο επίδομα. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα παραπονιούνται ότι πληρώνονται με καθυστέρηση μηνών, ενώ εκτιμάται ότι το 35% των Ελλήνων ζουν υπό καθεστώς φτώχειας, σύμφωνα με κοινωνικές υπηρεσίες και φιλανθρωπικά σωματεία.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι το πελατειακό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι υπό κατάρρευση. Κάποτε η ευθύνη του πολιτικού ήταν να βρει δουλειές στο δημόσιο για τους ψηφοφόρους του (ή σπάνια για τις ψηφοφόρους του). Οι φιλόδοξοι βουλευτές επέκτειναν αυτό το πατρονάρισμα και στον ιδιωτικό τομέα. “Η αίτηση μου για μια δουλειά ως βοηθός διευθυντή σε ένα σούπερ μάρκετ έγινε αξιοκρατικά δεκτή, αλλά δεν εγκρίθηκε τελικά από τον τοπικό βουλευτή. Ήθελε κάποιον άλλον στη θέση αυτή,” λέει ο Σίμος, ένας 28άχρονος οικονομολόγος, που τώρα εργάζεται στην Γερμανία.

Θυμωμένοι ψηφοφόροι παλιά φώναζαν “κλέφτες, προδότες” έξω από τη Βουλή, ενώ οι νομοθέτες περνούσαν βιαστικά σειρές αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, που απαιτούσαν οι δανειστές της Ελλάδας. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), εταίροι ενός εύθραυστου συνασπισμού με πλειοψηφία δύο μόνο εδρών στο κοινοβούλιο, κατηγορούνται ευρέως για την κατάρρευση του πελατειακού συστήματος, που οι ίδιοι έχτισαν τα 30 χρόνια που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Κάποιοι ψηφοφόροι προτιμούν πλέον τα ”αντί-συστημικά” κόμματα του περιθωρίου που τάσσονται υπέρ των ακραίων λύσεων για τα δεινά της Ελλάδας. Στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, που διεξάγονται παράλληλα με τις τοπικές εκλογές, δύο νέα μετριοπαθή κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά καθοδηγούμενα από μία ομάδα ακαδημαϊκών και πρώην υπουργών, και το Ποτάμι, με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη, έναν δημοσιογράφο της τηλεόρασης, προσπαθούν να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η πτώση του ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί από την Αριστερά εγκαταλείπουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, έναν παθιασμένο 39χρονο, ο οποίος φοβίζει τους επιχειρηματίες της Ελλάδας, μιλώντας για επιβολή ενός φόρου του πλούτου και αναστολή της αποπληρωμής του χρέους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ (και Υπουργός Εξωτερικών) αντιστέκεται στις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου, ενός πρώην Πρωθυπουργού, προκειμένου να επαναβεβαιώσει την εξουσία του στο κόμμα, που ίδρυσε ο πατέρας του [Παπανδρέου], Ανδρέας, ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Βενιζέλος υποστηρίζει την Ελιά, αλλά ο Παπανδρέου αρνείται να συνταχθεί μαζί του, αναβιώνοντας τις εικασίες πως αναζητά μία πολιτική επάνοδο, προκειμένου να σταματήσει την εξαφάνιση της δυναστείας του κόμματος του.

H Νέα Δημοκρατία έχει αποδειχθεί ως το πιο ανθεκτικό κόμμα στην Ελλάδα, καταφέρνοντας να επιβιώσει μετά από αρκετές αλλαγές ηγετών. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι της αποτελούν μεγάλο μέρος της βάσης υποστήριξης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενός ομοφοβικόυ, αντί-μεταναστευτικόυ κόμματος, του οποίου 18 βουλευτές κατηγορούνται για τη λειτουργία μίας εγκληματικής οργάνωσης. Προκαλώντας ντροπή στον Αντώνη Σαμαρά, τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ένα βίντεο, που πρόσφατα διέρρευσε, έδειχνε τον αρχηγό του επιτελείου του, Τάκη Μπαλτάκο, να λέει στον Ηλία Κασιδιάρη, εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, ότι ο εισαγγελέας δεν βρήκε ίχνος απόδειξης εναντίον του. Ο κ. Μπαλτάκος παραιτήθηκε και η υπόθεση τελικά είχε μικρό αντίκτυπο για τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις . Ο Σαμαράς ακόμα προηγείται αρκετά του Τσίπρα ως ο ”καταλληλότερος πρωθυπουργός’.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ, με τα δύο κόμματα να είναι σταθερά στο 18-20%. Το ΠΑΣΟΚ έχει βυθιστεί περίπου στο 3,5% και μπορεί να μην κερδίσει καν θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο. Παραπάνω από τα τρία τέταρτα των Ελλήνων ψηφοφόρων θα επιθυμούσαν να αποσυρθεί ο κ. Παπανδρέου από την πολιτική. Η Χρυσή Αυγή έχει πέσει από το 11% στο 8%, αλλά μπορεί να ανακάμψει, συγκεντρώνοντας ψήφους συμπαράστασης, αν ο κ. Κασιδιάρης, που κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας με τη Χρυσή Αυγή, τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, πριν τη μέρα των εκλογών της 25ης Μαΐου.

Η Ελιά συγκεντρώνει γύρω στο 5% αλλά φαίνεται σε πολλούς ως μία βαρετή και αναχρονιστική αναβίωση του Πασόκ. Αλλά Το Ποτάμι έχει συγκεντρώσει ψηφοφόρους με μία εκπληκτική ταχύτητα, φτάνοντας στην τρίτη θέση, με 11-15% μόλις σε τρεις εβδομάδες από την ίδρυση του. Ο πενηνταχρονος κ. Θεοδωράκης, φορώντας μακό και αθλητικά και κουβαλώντας το σακίδιο του, το σήμα κατατεθέν του, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα κάνοντας ομιλίες χαμηλών τόνων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την προώθηση της αξιοκρατίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους Έλληνες. Αυτές ηχούν καταπραϋντικά στους ψηφοφόρους που έχουν βαρεθεί τους παραδοσιακούς πολιτικούς.

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως Το Ποτάμι στηρίζεται από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, που είναι αποφασισμένα να σταματήσουν το Σύριζα και, ίσως, να αναγκάσουν τον κ. Σαμαρά να προκηρύξει πρόωρες εκλογές κάποια στιγμή φέτος. Ο κ. Θεοδωρακής επιμένει πως το κόμμα του χρηματοδοτείται από μικρόεισφορές. Όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά του κόμματος του, ανταπάντησε άμεσα “πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να θέτεις ερωτήματα για την προεκλογική καμπάνια μας, όταν το κόμμα σου έχει φεσώσει τον ελληνικό λαό με 140 εκατομμύρια.”

Αναφερόταν σε δάνεια του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν στην εξουσία. Το ελληνικό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλάζει- ίσως για το καλύτερο.

You may also like

Handelsblatt : O Τσίπρας αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πραγματιστής πολιτικός

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται για το