40.000 χιλιόμετρα η απάντηση στο γρίφο της Ουκρανίας

Όλοι οι αγωγοί φυσικού αερίου διέρχονται από τη δοκιμαζόμενη χώρα

Τα ίχνη του φυσικού αερίου στον ενεργειακό χάρτη της Ουκρανίας και ακόλουθα της Κεντρικής Ευρώπης ερμηνεύουν τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα.

Η δυναμική είσοδος του- φίλα προσκείμενου στη Ρωσία- πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην πολιτική ζωή της χώρας το 2010, είχε συμβάλλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των ενεργειακών διαφορών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η υπογραφή, τον Απρίλιο του 2010 διμερούς συνθήκης, είχε εγγυηθεί στην Ουκρανία συνέχεια στις μειωμένες τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο, με μια μείωση που αγγίζει το 30% σε σχέση με την τιμή της αγοράς.

Παράλληλα, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ουκρανία ανήλθαν σε 1.100 δισ. κυβικά μέτρα, αλλά ως επί το πλείστον η Ουκρανία είναι η κύρια οδός για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι το 80% του φυσικού αερίου διέρχεται από το έδαφος της Ουκρανίας, για να καταλήξει στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η χώρα κερδίζει περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο χάρη στα τέλη διέλευσης, καθώς σε ολόκληρη στην Ουκρανία υπάρχουν περίπου 40.000 χιλιόμετρα των αγωγών φυσικού αερίου.

You may also like

ESM: Πράσινο φως την εκταμίευση της δόσης 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

«Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)