Όταν ο Τσίπρας άλλαξε το ταμπλό

Αν η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτεύουσα πολιτική δύναμη στη χώρα σημαίνει αυτόματα και το τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου είναι μια οπτική που απασχολεί πολλούς αναλυτές ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.

Η αλλαγή σκυτάλης ωστόσο σε όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά και μη κόμματα το τελευταίο χρονικό διάστημα ενισχύει εμμέσως την εντύπωση της ολοκλήρωσης ενός μεγάλου πολιτικού κύκλου. Λίγες ώρες μόλις μας χωρίζουν από την ανάδειξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, λίγους μόνο μήνες κοινοβουλευτικού βίου μετρά το Ποτάμι και υπόσχεται … διεύρυνση εντός των επόμενων ημερών, με τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη να συγκαταλέγεται στους «νέους της Βουλής».

Ακόμη και ο Περισσός αισθάνθηκε την ανάγκη να αλλάξει πρόσωπο – όχι όμως και πολιτική κατεύθυνση – με το Δημήτρη Κουτσούμπα να καταγράφεται ως η έκφραση της ανανέωσης στο τιμόνι ενός κόμματος με βαριά ιστορία, όπως το ΚΚΕ.

Αποσύροντας τα «βαριά χαρτιά»

Είτε συνομολογείται, είτε όχι, η εκτόξευση των μετοχών του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό χρηματιστήριο ανάγκασε τα γνωστά και όχι μόνο κόμματα να κατεβάσουν από το ταμπλό τα «βαριά χαρτιά» τους.

Η γενιά των 40ρηδων (συν πλην) έρχεται μοιραία στην επιφάνεια, για να ταράξει ή να συναγωνιστεί την εικόνα μιας νεαρής ομάδας εξουσίας περί το Μέγαρο Μαξίμου. Η ώθηση των νέων προς τα πάνω, την οποία προκάλεσε ο σημερινός πρωθυπουργός, αποτελεί ταυτόχρονα μέρος του προσωπικού του στοιχήματος.

Αν, δηλαδή θα βαρά στο δικό του ρυθμό τα νταούλια της εγχώριας πολιτικής σκηνής, ή αν θα προσαρμόζει το τέμπο στις εσωκομματικές του ισορροπίες, με τον κίνδυνο ο παιάνας της νίκης να καταστεί από μονότονος έως αδιάφορος.

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία