Χριστοφιλοπούλου: φρένο στο «κυνήγι μαγισσών»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
484

«Είναι μείζον θέμα η δημοσιουπαλληλία και ο τρόπος που αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι»

«Είναι μείζον θέμα η δημοσιουπαλληλία και ο τρόπος που αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή προηγείται διαβούλευση και υπάρχει ένας, τεχνοκρατικά και πολιτικά, επαρκής χρόνος για την επεξεργασία του. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα σύστημα που να επιβιώσει πολλών κυβερνήσεων» τόνισε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM.

Αναφερόμενη στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που επίκειται, «με το νομοσχέδιο επιχειρείται, για πρώτη φορά, μια συγκριτική αξιολόγηση, όπως γίνεται στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα πολλών χωρών» υποστήριξε η κ. Χριστοφιλοπούλου, προσθέτοντας: «δεν μπορεί να είναι όλοι άριστοι αλλά και ούτε όλοι ανεπαρκείς υπάλληλοι».

Σχετικά με την αξιολόγηση, «η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρία αλλά μέσο για να βελτιωθεί ο υπάλληλος. Για το 15% των υπαλλήλων που θα τοποθετηθούν στην κατώτατη βαθμίδα, δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, απόλυση ή διαθεσιμότητα. Σημαίνει ότι ο υπάλληλος θα δεχθεί επισημάνσεις αλλά και ευκαιρίες επιμόρφωσης για τη βελτίωση των ικανοτήτων και της απόδοσής του» τόνισε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς «με βάση τα στοιχεία από μελέτες που έχουμε αλλά και την συγκριτική ανάλυση άλλων κρατών, προκρίναμε ένα σύστημα αξιολόγησης με σκοπό να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε υπάλληλο να βελτιώσει τη θέση του. Στο πλαίσιο αυτό, και για να μειωθεί η ανασφάλεια των δημοσίων υπαλλήλων, δόθηκε το μικρότερο ποσοστό στην κατώτερη βαθμίδα αξιολόγησης, εκεί όπου χρειάζονται στήριξη. Αυτό είναι πολιτική απόφαση».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κάνουν καλά τη δουλειά τους, αρκεί να τους αξιοποιήσουμε σωστά και να διασφαλίσουμε ότι, πέρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, θα υπάρχει μια, αξιοκρατικά επιλεγμένη, διοικητική ιεραρχία που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια του κράτους. Στόχος είναι να δομηθεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος, που θα έχει αναπτυξιακό όφελος για τη χώρα», υποστήριξε η υφυπουργός.

Σύμφωνα με την κ.Χριστοφιλοπούλου, «Η πολιτική ηγεσία του ΥΔΜΗΔ ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα νούμερα και αριθμούς, παρά μόνο για υπαλλήλους, οι οποίοι λόγω πλαστών πιστοποιητικών ή πειθαρχικών παραπτωμάτων, τέθηκαν σε αργία. Όποιοι προβαίνουμε σε εκτιμήσεις, πρέπει να παίρνουμε και το ρίσκο», ενώ «όλες οι διαδικασίες πειθαρχικών ελέγχων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως κυνήγι μαγισσών. Δεν προσπαθούμε να βρούμε υπάλληλους προς απόλυση αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλέον ατιμωρησία».

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού