«Χρηματοδότηση-γέφυρα» μέσω του EFSM

- in ΕΥΡΩΠΗ
376

Τα δάνεια μέσω του ΕFSM προτείνει ως καλύτερη δυνατή λύση για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τις επείγουσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα και την ανάγκη να βρεθεί λύση για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι οι διαθέσιμες δυνατές επιλογές βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.

Μεταξύ των πλέον δυνατών επιλογών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, έως ότου τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα στήριξης του ESM, είναι σύμφωνα με τον Βλ. Ντομπρόβσκις, τα διμερή δάνεια, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ (SMPs) και τα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Σύμφωνα με τον Βλ. Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η καλύτερη δυνατή λύση είναι να διατεθούν στην Αθήνα δάνεια μέσω του EFSM, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι κάποια κράτη-μέλη εκτός ευρωζώνης έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις και ανησυχίες. «Η χρήση του EFSM δεν είναι εύκολη επιλογή, αλλά δεν υπάρχουν προφανείς άλλες επιλογές», δήλωσε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας πως η Επιτροπή εξετάζει πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των κρατών εκτός ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο υπουργών οικονομικών της ΕΕ (Εcofin), τη χρήση του EFSM, δήλωσε ο Βλ. Ντομπρόβσκις «δεδομένου ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και επείγουσα και δεδομένου του πραγματικού προβλήματος που μπορεί εν δυνάμει να έχει αρνητικές συνέπειες και για τις χώρες μέλη εκτός ευρωζώνης». Ο ίδιος σημείωσε ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η πρότασή της.

Μια άλλη, δυνατή επιλογή είναι, σύμφωνα με τον Βλ. Ντομπρόβσκις τα SMPs, η οποία ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες λύσεις.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ