Χατζηδάκης: Είμαστε μια Κοινότητα αλληλοεξαρτώμενων εθνών

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
363

«Η Ελλάδα έχει τώρα το 5ο χαμηλότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη και θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης

Την ανάγκη οι ευρωπαίοι εταίροι να δείξουν την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα μας και τις άλλες χώρες του Νότου, που απέδειξαν με τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν και τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησαν ότι είναι αποφασισμένες να αλλάξουν επεσήμανε μεταξύ άλλων χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στις Βρυξέλλες σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Dr. W. Schauble.

«Είμαστε μια Κοινότητα αλληλοεξαρτώμενων εθνών. Πιθανή αποσταθεροποίηση μίας ή περισσότερων χωρών μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες – μέλη. Και η επιτυχία κάθε χώρας – μέλους θα είναι επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερβούμε στερεότυπα, επιβλαβείς δογματισμούς και έλλειψη πολιτικής θέλησης. Η ύφεση και η ανεργία απειλούν την κοινωνική συνοχή σε πολλές χώρες – μέλη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ήδη ορατά σημάδια ανάκαμψης για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «η Ελλάδα έχει τώρα το 5ο χαμηλότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη και θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες», την ώρα που «η χώρα μας είναι 4η ως προς την απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων, έχοντας βελτιώσει τη θέση της κατά 14 βαθμίδες σε σχέση με το 2012».

Επιπλέον, «η ανταγωνιστικότητα έχει επίσης βελτιωθεί. Η κατάταξη της Ελλάδας στην έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας βελτιώθηκε κατά 28 θέσεις τα προηγούμενα δύο χρόνια» υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, καθώς «σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών – μελών του Οργανισμού στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που υποβοηθούν την ανάπτυξη».

«Οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν..» υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι το 2014 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης».

«Γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε το τελευταίο κομμάτι του μαραθωνίου για να προωθήσουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Όχι μόνο λόγω των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα. Αλλά και επειδή αυτό επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον και το καθήκον απέναντι στην Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού