Χατζηδάκης: «Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ»

«Η καταπολέμηση της απάτης πρέπει να αφορά στο σύνολο της οικονομικής ζωής της χώρας, τόνισε ο υπουργός

«Η καταπολέμηση της απάτης πρέπει να αφορά στο σύνολο της οικονομικής ζωής της χώρας, σε όποιο επίπεδο πραγματοποιείται αυτή: από τις απλές συναλλαγές κάθε πολίτη, έως τις συναλλαγές των δημοσίων λειτουργών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Προφανώς, αυτή η θεώρηση περιλαμβάνει και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα η Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OLAF) με θέμα «Καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των Ταμείων Συνοχής της ΕΕ- μελλοντικές προκλήσεις».

«Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά πως οι κοινοτικοί πόροι αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία που διαθέτουμε για να επιστρέψει η πατρίδα μας στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Πρόκειται για χρήματα πολύτιμα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας» υποστήριξε ο υπουργός, καθώς «χάρη σε αυτά τα χρήματα, άλλωστε, σήμερα χιλιάδες ανασφάλιστοι έχουν περίθαλψη, χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται σε χρηματοδοτούμενα δημόσια έργα, χιλιάδες επενδυτικά σχέδια νέων ανθρώπων γίνονται πράξη».

Αναφερόμενος στους κοινοτικούς πόρους, «προσδοκούμε πως αυτά τα χρήματα θα παίξουν το ρόλο του καταλύτη στην επόμενη εξαετία, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προσφέρει προοπτική και δουλειά στους Έλληνες.
Επομένως, δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους» προειδοποίησε ο κ. Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ του Υπουργείου μας, έχει ήδη διαμορφώσει την Εθνική Στρατηγική κατά της Απάτης στα Διαρθρωτικά Ταμεία και στο Ταμείο Συνοχής, σύμφωνα επίσης τόσο με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις όσο και τους σχετικούς Κανονισμούς για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.Για το σκοπό αυτό, ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την Δημιουργία ενός Δικτύου Συνεργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από:

τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

•τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,

•την Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), και

•την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ)

«Από πλευράς μας, σας διαβεβαιώνω πως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε διαφάνεια και σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Όχι μονάχα διότι αυτό επιβάλλει ο σεβασμός απέναντι στην αλληλεγγύη που μας προσφέρει η Κοινότητα , αλλά και διότι αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό που δίνει μια μεγάλη εθνική μάχη για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», κατέληξε ο υπουργός.

You may also like

ESM: Πράσινο φως την εκταμίευση της δόσης 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

«Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)