Φλερτάροντας με την Προεδρία

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
295

Η προεδρική εκλογή αναμένεται να δώσει τον τόνο σε όλο το επόμενο διάστημα καθορίζοντας από την ημερομηνία των εθνικών εκλογών μέχρι το μέλλον των «γνωστών» κομμάτων.

Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, στα κομματικά επιτελεία λίστες με πρόσωπα δίνουν και παίρνουν, ενώ η συζήτηση έχει εσχάτως μεταφερθεί και στη δημόσια σφαίρα.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται όλο και πιο ηχηρά τελευταία, συγκαταλέγονται επιφανείς πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και προσωπικότητες με «υπερεθνική» προσφορά, φλερτάροντας με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι «τεχνοκράτες»

Στην κατηγορία αυτή που χαρακτήριζεται από τη διαχρονική προσπάθεια εξορθολογισμού της χώρας σε διαφορετικά επίπεδα, ξεχωρίζουν οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Κώστας Σημίτης, όπως και ο πρώην Έλληνας Επίτροπος, Σταύρος Δήμας.

Οι πολιτικοί «κοινής αποδοχής»

Αν και ο χαρακτηρισμός ανήκει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και παρά τις διαψεύσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, πολιτικά πρόσωπα «κοινής αποδοχής» παραμένουν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην υπουργός, Πέτρος Μολυβιάτης από πλευράς της Κεντροδεξιάς. Διείσδυση στην Κεντροαριστερά με πιθανότητες ευρείας αποδοχής έχουν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης (διαψεύδει κάθε αντίστοιχο ενδεχόμενο), ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος και φυσικά ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μολονότι δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με αυτήν την προοπτική.

Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών

Το πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο, που λαμβάνει υπερκομματικό χαρακτήρα, μπορεί να είναι τελικά το κριτήριο για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. Στην κατεύθυνση αυτοί πιθανό είναι να προταθούν ο σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, η ηθοποιός Ειρήνη Παππά και ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος.

Προεδρία γένους θηλυκού

Πιθανότητες, αν επιλεγεί ένοικος γένους θηλυκού για το Προεδρικό Μέγαρο, έχουν ακόμη η Επίτροπος Αλιείας της ΕΕ. Μαρία Δαμανάκη, η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη για τη συνεισφορά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και η ακαδημαϊκός, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού