Φίλης: «Υπάρχει ένας συμβιβασμός»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
468

«Δεν θα τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για τη συμφωνία στη Βουλή» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα Fm.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι «από όσα γνωρίζω εγώ, υπάρχει ένας συμβιβασμός. Έχουμε ορισμένα θέματα να κινούμαστε και οι πιστωτές σε άλλα θέματα. Δεν υπάρχει επιβολή τελεσιγράφων από τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά εμείς έχουμε ορισμένες «κόκκινες γραμμές», στις οποίες επιμένουμε».

Ο ίδιος εξήγησε πως «πρώτον, είναι να υπάρχει ριζική πτώση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεύτερον, είναι το θέμα των μισθών και των συντάξεων, να μη μειωθούν. Δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων. Στους μισθούς θα αυξηθούν, αν αυξηθούν, δεν το ξέρω αυτό, θα επιστρέψουμε στις παλιές ασφαλιστικές εισφορές και αφορά κυρίως τους εργοδότες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «θα είναι (η συμφωνία) μέτρα έναντι χρημάτων, όχι όμως μέτρα με νέο μνημόνιο. Θα είναι μέτρα που θα αφορούν στην αξιολόγηση στο τέλος της περιόδου. Ό,τι συνομολογηθεί σήμερα, θα είναι το καλύτερο δυνατό για την ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε: «αυτό μπορούμε να βγάλουμε μέσα από μια σκληρή προσπάθεια διαπραγμάτευσης και πιστεύω ότι πολιτικά θα αξιολογηθεί, θα συζητηθεί και θα περάσει από τη Βουλή, εννοώ από τη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω και των ΑΝΕΛ. Αν δεν υπάρξει κάποια πολιτική εμπλοκή, δεν βλέπω κάποιο λόγο (για να δοθεί λόγος στον λαό). Εάν υπάρξει πολιτική εμπλοκή, βεβαίως».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό το πράγμα. Στην πράξη όμως, θα λειτουργήσει, δεν λέω ότι θα το βάλουμε ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση, θα λειτουργήσει στην πράξη η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, θα τηρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης».

Ο κ. Φίλης σημείωσε πως «κατά τη γνώμη μου όχι (δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας). Υπάρχει θέμα συνειδητής πειθαρχίας. Συμφωνώ ή διαφωνώ. Παίρνω τις ευθύνες μου πολιτικά. Το μείζον πολιτικό θέμα, η συμφωνία, εφόσον με συλλογικό τρόπο ληφθεί μια απόφαση στο κόμμα και στη κυβέρνηση» και κατέληξε: «η συμφωνία όλων μας, η ειρηνική συμφωνία, αλλιώς θα γίνουμε σκορποχώρι. Όλοι μας, μετά από συλλογική συζήτηση και κατάληξη δημοκρατική, θα υλοποιήσουμε μια κατεύθυνση. Αυτή είναι και η εντολή του ελληνικού λαού. Δεν είναι σκορποχώρι, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

You may also like

Από σήμερα, τα δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη,