«Υποχρέωση της Βουλής να μην επιτρέψει να ολοκληρωθεί ο εκβιασμός»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
418

«Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές διαδικασίες, οι οποίες θέτουν σε διακύβευση την ποιότητα της δημοκρατικής λειτουργίας» είπε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών Επιτροπών επί του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Ως πρόεδρος της Βουλής και με πλήρη επίγνωση της σημασίας των στιγμών και της κρισιμότητας» η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως είναι υποχρέωση της Βουλής και των θεσμικών εγγυητών της κοινοβουλευτικής λειτουργίας «να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός που απευθύνεται στην κυβέρνηση και στη Βουλή να ολοκληρωθεί από την Βουλή». Όπως πρόσθεσε ότι οφείλουμε όλοι να ενημερώσουμε συγκροτημένα τον ελληνικό λαό και να ζητήσουμε από τους «λεγόμενους εταίρους» αυτά που είναι υποχρεώσεις τους.

«Κανένα Κοινοβούλιο δεν υποχρεούται να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες» πρόσθεσε και σημείωσε πως αυτό που ειπώθηκε και από τον υπουργό Οικονομικών και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον εισηγητή των ΑΝΕΛ σε καμία περίπτωση δεν συμπίπτει η τοποθέτηση εκείνων οι οποίοι καταγράφουν έναν εκβιασμό που απευθύνεται προς την κυβέρνηση και προς το Κοινοβούλιο, με εκείνους που επιχαίρουν για τον εκβιασμό, με εκείνους οι οποίοι έχουν συμπράξει στον εκβιασμό και που θέλουν μέσα από την υλοποίηση αυτού του εκβιασμού να αντλήσουν επιχειρήματα δικαίωσης μιας πολιτικής αντιλαϊκής, αντικοινωνικής και αντερωπαϊκής.

«Αισθάνθηκα αγανάκτηση όταν άκουσα την κ. Μέρκελ που δεν έχει εξουσία επιβολής στο ελληνικό Κοινοβούλιο να ανακοινώνει τι πρέπει να ψηφιστεί, πως θα ψηφιστεί και πότε θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης ψήφισης και είναι σαφές πως μέσα από έναν εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση στον πρωθυπουργό και στη Βουλή, τελικά να υλοποιηθεί μια πολιτική που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον οποίο τιμώ αφάνταστα και θέλω να επισημάνω την διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας της στάσης του. Ωστόσο αυτή η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση»,είπε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν τετελεσμένα τα οποία, ωστόσο δήλωσε βέβαιη ότι θα αποκρουστούν από τον πρωθυπουργό, με την καταγραφή του εκβιασμού. Τόνισε τέλος πως δεν είναι δυνατόν να συνομολογηθεί ένα κείμενο χωρίς να ληφθούν υπόψη τα νέα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΔΝΤ για το χρέος.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού