Τσίπρας: Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
375

“Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέες βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, και σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου από την 1η Ιουλίου του 2018, κάνοντας λόγο για την υλοποίηση μιας δέσμευσης εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα, ενώ μίλησε αναλυτικά για έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς.

“Η ολοκλήρωση του κύκλου των περιφερειακών συνεδρίων, συμπίπτει με μια μεγάλη καμπή, μια αλλαγή σελίδας για την χώρα μετά από μια πολύ μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών”, είπε ο κ. Τσίπρας. “Η περιπέτεια για τη χώρα, ευτυχώς τελειώνει εδώ”. Αφού δε, παρατήρησε πως αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, επισήμανε: “Και άλλες φορές το ακούσαμε αυτό. Δεν συνέβη, όμως. Από τότε που 8 χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στο Καστελόριζο για να ανακοινώσει εν χορδαίς και οργάνοις, ακούγαμε ότι το Πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει λίγους μήνες, θα βγούμε. Τα ίδια και τη δεύτερη φορά. Τώρα λοιπόν δεν υπάρχουν περιθώρια, και το μεγάλο ευτύχημα για τον τόπο είναι ότι τούτη τη φορά, εκεί που άλλοι απέτυχαν φαίνεται ότι εμείς πετυχαίνουμε. Κι αυτό δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης, είναι επιτυχία της χώρας. Κι είναι πολύ σημαντικό ότι η εκχώρηση στοιχειώδους κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει με την ολοκλήρωση και της 4ης αξιολόγησης σε μερικούς μήνες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “ίσως κάποιοι ενδεχομένως να στενοχωριούνται λίγο με αυτή την εξέλιξη, όχι γιατί θεωρούν αποτελεσματικότερη την πιστοληπτική γραμμή, αλλά γιατί την χρειαζόντουσαν, ώστε να μπορούν να φωνάζουν ότι η χώρα δεν βγαίνει από τη κρίση, δεν μπορεί να ανασάνει και να ανακάμψει” – και συμπλήρωσε: “Αλλά αυτοί που στενοχωριούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που διαψεύδονται αυτά τα χρόνια. Είναι οι ίδιοι που το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή, οι ίδιοι που το 2016 προεξοφλούσαν ότι δεν θα κλείσουν οι πρώτες αξιολογήσεις και θα καταρρεύσει η οικονομία, οι ίδιοι που το 2017 προεξοφλούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος “κόφτης”. Τον ξεχάσαμε ευτυχώς όλοι, γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αυτοί οι ίδιοι, λοιπόν, δεν κουράζονται φαίνεται διαρκώς να προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις. Έτσι και το 2018 προεξόφλησαν κι ότι δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αλλά πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο μνημόνιο. Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τη χώρα, ατύχησαν σε όλες τους τις αρνητικές προβλέψεις. Παρόλα αυτά επιμένουν. Δεν κουράζονται. Αλλά κούρασαν το κόσμο με τα ίδια και τα ίδια. Δεν τους ακούει πια κανείς κι ας έχουν τη συντριπτική υπεροπλία των μέσων επικοινωνίας με το μέρος τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει το δικό τους το χαβά, ανεξάρτητα από την ιδεολογική του τοποθέτηση, όχι μόνο κουράστηκε με τη γκρίνια και τη μιζέρια, αλλά ζητά από όλους να κοιτάξουμε επιτέλους με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις δυνατότητες και τη προοπτική αυτού του τόπου”.

Στην πιο ευλογημένη γωνιά του πλανήτη

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά τυχερούς τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου γιατί, όπως είπε, ζουν σε μια ευλογημένη γωνιά του πλανήτη.

Επισήμανε πως στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου υπάρχουν τρία μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO σαν τόποι διεθνούς πολιτιστικής σημασίας: Είναι η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η Δήλος και η Πάτμος. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα σημεία με τεράστιο ενδιαφέρον, όπως η αστική Ερμούπολη και η ‘Ανω Χώρα της Σύρου, το κάστρο της Νάξου, οι εκατοντάδες νησιώτικοι οικισμοί, οι αρχαιολογικοί τόποι. Είναι ένας τόπος όμορφος, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ένας τόπος ιδιαίτερος, αλλά και ένας τόπος απαιτητικός. Πρώτα από όλα γιατί έχει αυτή τη σπάνια γεωγραφική ιδιομορφία της νησιωτικότητας, των δεκάδων διάσπαρτων νησιών. Που για να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν, χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά, στις συγκοινωνίες, στις υποδομές, στα δίκτυα, σε κάθε τομέα πολιτικής. Επιπρόσθετα, αυτός ο τόπος δεν είναι ιδιαίτερος μόνο γεωγραφικά ή μορφολογικά αλλά και γεωπολιτικά, καθώς βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

“Και ας μην ξεχνάμε ότι κάποια από τα νησιά της Περιφέρειας βρέθηκαν στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης που χτύπησε τη πόρτα μας μετά τη κρίση στη Συρία. Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου χρειάζονται σήμερα ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια, στήριξη και υποστήριξη” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την