Τσίπρας: Μεγάλη ντροπή η επίθεση των αρχών της ΠΓΔΜ

Το πρώτο κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας και υπέρ της υιοθέτησης εναλλακτικών πολιτικών στην ΕΕ, καθώς ήταν κοινή η διαπίστωση ότι «τα μνημόνια δεν έδωσαν λύση» συγκροτήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με τους δύο πρωθυπουργούς, Αντόνιο Κόστα και Αλέξη Τσίπρα, να φιλοδοξούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, να βρουν περισσότερους υποστηρικτές στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου απευθύνοντας αυστηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί όρους σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, καθώς η συμφωνία δεν προβλέπει κανέναν όρο. Και η συζήτηση για το χρέος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, όταν θα αρχίσει κάπου θα καταλήξει.

Ο κ. Τσίπρας αφού άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ, ότι παρά την ομολογία του λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει στο λάθος, προσέθεσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε» γιατί όπως είπε δεν έχουμε απλά να κάνουμε με αριθμούς, αλλά με εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις και άφησε αιχμές ότι ίσως κάποιοι να μην θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση για να μην αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμο προκειμένου να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι ν προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια.

Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

Μετά από δυόμισι ώρες συνομιλιών οι κύριοι Τσίπρας και Κόστα εμφανίστηκαν πολιτικά και ιδεολογικά αλληλέγγυοι σε θέματα οικονομίας, στο προσφυγικό, στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ, αλλά και στην προοπτική να σχηματιστεί ένα ευρύτερο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που να προωθήσει εναλλακτικές πολιτικές στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σημείωσε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόστηκε στη χώρα του άφησε πίσω σοβαρά προβλήματα όπως την αύξηση του χρέους από 97% στο 130% του ΑΕΠ, φτώχεια, ανεργία και κοινωνικά προβλήματα.

Για το προσφυγικό, ο κ. Κόστα δήλωσε ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ ο κ. Τσίπρας, αφού τον ευχαρίστησε δημόσια, τόνισε ότι η Πορτογαλία με μικρό πληθυσμό και προβλήματα στην οικονομία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες, ενώ άλλες χώρες με καλύτερη οικονομία και πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό αρνούνται.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην πέσει όλο το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, γιατί -όπως είπε- πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι για πρόβλημα της Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση τόσο στην ιδεολογική διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων, όσο και στους κοινούς στόχους που θέτουν για την αλλαγή σκηνικού στην ΕΕ, κυρίως στην ανάγκη να μην συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας. Μόνη διαφορά, που επισήμανε και ο κ. Τσίπρας, η στάση στο θέμα του χρέους, καθώς η Πορτογαλία δεν θέτει θέμα μείωσης, κάτι που θέτει η ελληνική κυβέρνηση καθώς το θεωρεί μη βιώσιμο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις , ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζει τους κανόνες, αλλά ότι οι κανόνες είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν, ενώ ο κ. Κόστα συμφώνησε κάνοντας λόγο για δομικά προβλήματα στην ευρωζώνη που πρέπει να αλλάξουν για να υπάρξει σύγκλιση των οικονομιών.

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία