«Εκλογές εάν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Την πεποίθησή του ότι εάν η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία “άρπα-κόλλα”. Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.

«Οφείλουμε να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» πρόσθεσε ο ίδιος. «Υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη μάχη που δώσαμε» είπε ο πρωθυπουργός. Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό “περίπατο στο δάσος”, ότι θα είναι όλα εύκολα, είπε ο πρωθυπουργός. Επίσης, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση.

Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις “κόντρα στους θεσμούς”, είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών»

«Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα – και κατά τη γνώμη μου – αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης. Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών» πρόσθεσε.

«Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι “η μέρα με την νύχτα”. Άρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα “για να σε βγάλω από το ευρώ”. Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

“Και το κόμμα και την κυβέρνηση η κοινωνία και ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε”

«το κόμμα είχε σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα»

«Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο»

«Άνοιξε η ΕΡΤ, σβήστηκε η ντροπή του μαύρου»

«Εδώ έχουμε ένα πρωτοφανές πείραμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε συνθήκες υπαρκτής Ευρώπης»

“Μονόδρομος” το δημοψήφισμα:

«Καταρχάς, δεν είχα άλλη επιλογή». «Ήταν υψηλού ρίσκου επιλογή. Ήταν όλοι απέναντι μας»

Για τη διαπραγμάτευση:

«Την Πέμπτη αξιολόγηση ολοκληρώνουμε σε ένα πιο ευρύ πρόγραμμα»

«Αυτή τη στιγμή είναι εν αμφιβόλω η στρατηγική πορεία της ευρωζώνης»

«Κλειδί» το χρέος

«Παραμύθια» ότι θα βγαίναμε από το μνημόνιο

«Το παραμύθι είχε λύκο. Ο λύκος είναι το χρέος»

«Την αλήθεια εγώ δεν την έκρυψα ούτε μια στιγμή από τον ελληνικό λαό (σ.σ. την Τετάρτη πριν το δημοψήφισμα)… Κάποιοι είχαν δημιουργήσει συνθήκες δημοψηφίσματος στην Ελλάδα»

Βολές κατά Λαφαζάνη

«Τώρα ορισμένοι επιχειρούν μια λαθροχειρία. Το όχι στην κακή συμφωνία και άρα ναι σε μια καλύτερη δεν ήταν όχι στο ευρώ και ναι στη δραχμή»

«Η διαπραγμάτευση δεν είχε κλειστά χαρτιά»

«Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε στις 25 Ιουνίου, Παρασκευή πρωί σε μια σύσκεψη που κάναμε στις Βρυξέλλες».

Για τη στάση του Eurogroup

«Η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες, να μπούνε capital controls ήταν μια απόφαση εκδικητική».

Για το Όχι: 

«Είναι τεράστιο χαρτί (σ.σ. το όχι). Είναι τεράστια νίκη που δεν θα την χαρίσουμε σε κανέναν, ούτε σε αυτούς που προσπαθούν να την οικειοποιηθούν εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς».

 «Ήταν ένα δημοψήφισμα κόντρα σε θεούς και δαίμονες»

«Οι συμβιβασμοί είναι μέρος της επαναστατικής τακτικής»

Για τη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής: 

«Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος. Υπήρχε θέμα κατάρρευσης (των τραπεζών)».

«Ήμουν σε δίλημμα για το τι πρέπει να κάνω».

 Το δημοψήφισμα το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν, είπε ο πρωθυπουργός.

Μόνο η Μέρκελ μου είπε οτι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα “ευρώ η δραχμή”. Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους, πρόσθεσε.

Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου “να τα βροντήξω”, όταν έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος, ήξερα ότι την επόμενη μέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες. Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν θα φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή, τόνισε.

Για τους προηγούμενους 5 μήνες:

«Εγώ δεν μετανιώνω ούτε στιγμή»

«Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα»

Μηνύματα στο εσωτερικό

«Θα απέχουμε από τις επόμενες εκλογές για να μην υποστούμε τον κίνδυνο ο λαός να μας ψηφίσει γιατί εμάς ο λαός θέλει;»

 «Κλείνει οικειοθελώς η Αριστερά, αν επιλεγούν λογικές αναχωρητισμού, μια ιστορική δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα από θέση ευθύνης. Είναι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία