Τσίπρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή

Μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο εσωτερικό και διεθνώς, στην ομιλία στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Πέμπτης.

“Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας. Στον τομέα της Οικονομίας, με το πέρας της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η αβεβαιότητα μπορεί πλέον να δώσει τη θέση της στην σταθερότητα.

Η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια, είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι μεγάλες και ενίοτε την υπερβαίνουν, όμως, η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που σήμερα βιώνει έντονη κρίση ασφάλειας, έχει καταφέρει να αποτελεί “σημείο αναφοράς και φάρο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή”.

“Και αυτό το πετύχαμε με την επιμονή μας σε αρχές και την πίστη μας σε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που αποκατέστησε σχέσεις και έσβησε ανορθογραφίες στις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες – όπως την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ισραήλ – αλλά και ευρύτερα – όπως τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής” επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έδειξε στάση ευθύνης, αποδεικνύοντας ότι “μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο και σε χιλιάδες κατατρεγμένους”, δείχνοντας έτσι ότι “η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης και της σεμνής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.”

“Οι εικόνες από τη Λέσβο – κατά την επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη – κατέγραψαν ανεξίτηλα αυτή την πραγματικότητα στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την αναφορά του στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι “οι ανησυχίες μερίδας των επιχειρηματιών του τουρισμού, μπορούν να κοπάσουν” καθώς το λιμάνι του Πειραιά αδειάζει με σχέδιο από τους πρόσφυγες και η κατάσταση στα νησιά αποφορτίζεται με την μείωση των ροών από την Τουρκία, “ενώ σε μια κίνηση έμπρακτης στήριξης για τα νησιά της πρώτης γραμμής που σήκωσαν το βάρος της κρίσης αυξήσαμε τις προβλεπόμενες διανυκτερεύσεις μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.”

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για τον Τουρισμό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιδίωξη αύξησης του μεριδίου στην Ρωσική αγορά, για αύξηση του μεριδίου της χώρας στην Β. Αμερική και στις αγορές της Κίνας και των Ινδιών και στην ευκαιρία -λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και την Συρία- για άνοιγμα σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές αραβικές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε παράλληλες ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των προοπτικών περισσοτέρων επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού, μέσω της επικείμενης βελτίωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και της διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων, καθώς και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πέραν της αναψυχής.

Αναφέρθηκε επίσης σε ενίσχυση των υποδομών, στην δημιουργία περισσότερων μαρίνων και στην ενίσχυση της κρουαζιέρας, ενώ, όπως είπε, αρκετά έργα τουριστικών υποδομών έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Γιούνκερ με παράλληλο προσανατολισμό στην χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, είπε ότι “παρά την επιμονή των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μεταθέσει την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης το 2018 αντί για φέτος”.

Ο κ. Τσίπρας σε ότι αφορά την αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ κατά μια μονάδα, επισήμανε αφενός μεν ότι η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στην διαμονή ήταν να πάει στο 23%, “αντί για 13% όπως καταλήξαμε”, αφετέρου δε, πρόσθεσε ότι “οδηγηθήκαμε στην πρόταση για αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, προκειμένου να αποφύγουμε την αρχική πρόταση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, που ήταν η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το 13 % στο 23%”

“Καταλαβαίνετε νομίζω τις επιπτώσεις ενός τέτοιου καταστροφικού μέτρου, τόσο για τον τουρισμό αλλά και συνολικά για τους πολίτες” υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που προκύπτουν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με “πιο βασικό την δέσμευση που αφορά στο χρέος”, τονίζοντας ότι αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την διευθέτησή του είναι υπό διαμόρφωση, “με την συμφωνία το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων.”

“Η διαχείρισή του και οι ανάλογες παρεμβάσεις καθ’ όλη την έκταση του χρονικού ορίζοντα καθιστούν στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια – καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας. Η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο κι ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της δόσης “να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά”, ενώ “υπολογίζουμε ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. στη πραγματική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2016.”

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του έτους, ενώ σε ότι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας είπε ότι ο ευρισκόμενος στο στάδιο της διαβούλευσης Αναπτυξιακός Νόμος συνιστά τομή για την προσέλκυση επενδύσεων “εξωστρεφούς προσανατολισμού, καθώς και για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.”

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, πρώτες πανευρωπαϊκά σε κεφαλαιακή επάρκεια, γίνονται ήδη δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ, ενώ σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που τόσο ταλαιπώρησε τις βιώσιμες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

“Προχωράμε άμεσα σε ρύθμιση στο θέμα των κόκκινων δανείων – με προστασία της πρώτης κατοικίας – ενώ η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εντός μιας σύγχρονης αγοράς – που θα λειτουργεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο το αναγεννημένο τραπεζικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό θα δύνανται να επιτύχουν βιώσιμη αναδιάρθρωση των δανείων τους που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν σε πιο υγιή βάση και με λιγότερες αγκυλώσεις” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών, στην εμπροσθοβαρή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που φέρουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, ενώ “ήδη από τον Φεβρουάριο, η πρώτη πρόσκληση που εντάσσεται στις ενεργές δράσεις για τον Τουρισμό – ύψους 70 εκατομμυρίων – βρίσκεται σε εξέλιξη.”

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν να αφήσει πίσω της όλα όσα πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει τιμήσει την συμφωνία του θέρους του 2015 “δίχως να αποδεχθούμε πρόσθετες επιβαρύνσεις.”

Επισήμανε ότι σε αυτήν την προσπάθεια η ελληνική κυβέρνηση βρήκε συμμάχους και στους κοινωνικούς εταίρους και τόνισε ότι “ο ΣΕΤΕ, ως εργοδοτικός φορέας, συνέβαλε κι αυτός καίρια με τη συναίνεση του στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε.”

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι η ενίσχυση και τα νέα ρεκόρ του τουρισμού θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως “φέτος θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά” και τονίζοντας πως η πολιτεία θα είναι αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΤΕ.

You may also like

Μητσοτάκης: H Ελλάδα πρώτη στην παραλαβή νέων φαρμάκων για covid-19

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Σωτηρία που