Το Ραφτάδικο

- in ΕΥ ΖΗΝ
731

Ολοκληρώνονται την Κυριακή 26 Ιανουαρίου οι παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του πολυβραβευμένου έργου του Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ «Το Ραφτάδικο», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, την Κυριακή 26/01/14.

«Να βρει το έργο μου τον δρόμο της καρδιάς σας, αγαπητοί φίλοι της Θεσσαλονίκης, είναι αυτό που ολόψυχα εύχομαι» ήταν η ευχή του συγγραφέα Ζ.Κ. Γκραμπέρ πριν ξεκινήσουν οι παραστάσεις του έργου και όπως φαίνεται –από τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στη Μονή Λαζαριστών και στο Βασιλικό Θέατρο- έπιασε τόπο.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που αφουγκράστηκε τις ανάγκες του σύγχρονου κοινού και όπως αποδείχτηκε «μίλησε» στις καρδιές των Θεσσαλονικέων, καθώς συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό θεατών. Ένα έργο γεμάτο διαχρονικά μηνύματα ανθρωπιάς και ελπίδας για ζωή, ένα έργο που ζωντανεύει μια ολόκληρη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, μέσα από πολύ γνωστές μουσικές μελωδίες οι οποίες άφησαν εποχή.

Λίγα λόγια για το έργο

«Το Ραφτάδικο», μέσα από μνήμες, μας ταξιδεύει με χιούμορ και συγκίνηση σ’ ένα λαβωμένο Παρίσι, όπως το άφησε ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος. Είναι η μικρογραφία ενός κόσμου που, βιώνοντας την καθημερινότητα, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Όπως έγραψε ο γνωστός θεατρικός κριτικός Ντομινίκ Ζαμέ: «…Τα χείλη γελούν και τα μάτια δακρύζουν. Ένα διαπεραστικό και ταυτόχρονα τρυφερό βλέμμα πάνω στον άνθρωπο και τα γεγονότα». Η παράσταση, με μια σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση, φιλοδοξεί να αναζητήσει τις αναλογίες της μεταπολεμικής Γαλλίας με το τώρα και να επαναπροσδιορίσει τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

«ΤΟ ΡΑΦΤΑΔΙΚΟ» ΤΟΥ ΖΑΝ-ΚΛΩΝΤ ΓΚΡΑΜΠΕΡ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Απόδοση-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια: Φίλιππος Παπαγεωργίου
Χορογραφίες: Τατιάνα Μύρκου
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Ισσόπουλος
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Κουνέλης
Βοηθός φωτιστή: Ειρήνη Μπουτάρη, Αθηνά Μπανάβα
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί:

Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (Ελέν), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Σιμόν), Γιολάντα Μπαλαούρα (Ζιζέλ), Ελένη Θυμιοπούλου (Μαρί), Άννυ Τσολακίδου (Λορόνς), Ροζαλία Μιχαλοπούλου (Μιμί), Κώστας Σαντάς (Λεόν), Ιάκωβος Μυλωνάς (Ζαν, Σιδερωτής), Βασίλης Ισσόπουλος (Πρώτος γαζωτής), Αντώνης Μονσάν (Δεύτερος γαζωτής), Νίκος Κουνέλης (Τρίτος γαζωτής),
Απόστολος Μπαχαρίδης (Νέος γαζωτής), Δημήτρης Κολοβός (Μαξ), Τάσος Ροδοβίτης (Επισκέπτης).

Συμμετέχουν:

Γιώργος Κωσταλαμάνης-Νικόλαος Σιδηρόπουλος (Αγοράκι)
Η φωνή του μουσικού: Γρηγόρης Βαλτινός

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ (από Παρασκευή 18/10/13):

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη & Κυριακή 19.00
Πέμπτη & Παρασκευή 21.00
Σάββατο 18.00 & 21.00

You may also like

Όταν ένα ρομπότ που ψήνει μπέργκερ

Ζητείται μονόχειρας ψήστης, πλήρους απασχόλησης -πρόθυμος και για