Την Πέμπτη η νέα Βουλή

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
592

Την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, ανοίγει επίσημα η αυλαία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Το πρόγραμμα φαινομενικά δείχνει απλό. Οι ημερομηνίες για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ωστόσο αποτελούν μια πιο σύνθετη υπόθεση, για αυτό και δεν έχουν «κλειδώσει» όλες ακόμη.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου που ανέδειξαν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου θα ορκιστούν το μεσημέρι της Πέμπτης. Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή το πρωί της Παρασκευής, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και εκτός απροόπτου, αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου – αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες.

Επίσης, την ίδια ημέρα εκδίδονται δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τελευταία για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Αμφιβολίες υπάρχουν για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και για την προεδρική εκλογή. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τις πρώτες να ακολουθούν το αμέσως επόμενο τριήμερο (Σάββατο 7, Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου). Την πρώτη ημέρα αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση επ’ αυτών και τα μεσάνυχτα της 9ης Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Πάντως, το ακριβές χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δεν έχει επισημοποιηθεί, καθώς ο ορισμός των τελικών ημερομηνιών θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Σημειώνεται πάντως ότι εφόσον στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – η πρώτη στην οποία θα συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας – πιθανολογείται ότι Παρασκευή και 13 μπορεί να γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: in.gr

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού