Την Κυριακή οι προγραμματικές δηλώσεις

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
401

Τα αποτελέσματα των επισκέψεων του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η προετοιμασία για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα αρχίσουν την Κυριακή και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με την ψηφοφορία, απασχόλησαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας αποτίμησε ως θετικά τα αποτελέσματα των επισκέψεών του σε Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία και Κύπρο, ενώ κατά την συνεδρίαση έγινε αναφορά στην απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα. Εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για κίνηση πολιτικής πίεσης από την ΕΚΤ, που θα έχει πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση, άνευ σημασίας. Το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι απολύτως ασφαλές τόσο στο επίπεδο της ρευστότητας όσο και της χρηματοδότησης. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας σε συνάντηση που είχε με τον Γ. Δραγασάκη.

Σε ό,τι αφορά τις Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κάθε υπουργός έκανε εισήγηση για το χαρτοφυλάκιό του. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον καθένα να τον ενημερώσει ποιες «σπατάλες» θα σταματήσουν και ποιες οικονομίες θα γίνουν σε κάθε υπουργείο. Επίσης έγιναν συστάσεις προκειμένου να αποφεύγονται οι πολλές δηλώσεις. Παράλληλα, έγινε και μια συνολική συζήτηση για το πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στις Προγραμματικές.

Το Σάββατο θα συγκληθεί, πιθανόν εκ νέου το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «έχουμε όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε και να ξεκινήσουμε σταδιακά να αποκαταστήσουμε αδικίες, αλλά άμεσα, αστραπιαία θα κινηθούμε για να τελειώνουμε με το καθεστώς της διαφθοράς, της διαπλοκής, και με το πελατειακό κράτος, προωθώντας σαρωτικές αλλαγές». Απευθυνόμενος στους δανειστές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλα όσα δεσμεύθηκε να κάνει και προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει να εξαπατηθούν ξανά οι πολίτες. «Δεν απειλούμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη, αντίθετα η νέα κυβέρνηση έρχεται να αποκαταστήσει την ισορροπία στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευθεί σκληρά για να μπει ένα οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της.

You may also like

Από σήμερα, τα δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη,