Τηλεφώνημα Ομπάμα – Πούτιν

Από ένα τεντωμένο σχοινί κρίνεται η ισορροπία στην Κριμαία

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) επέτρεψε με ομόφωνη απόφαση τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση αυτό γίνεται “με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας”. Το αίτημα που ικανοποιήθηκε προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων “έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή”.

Πάντως όπως δήλωσε ο ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, παρά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

Εν τω μεταξύ η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης σήμερα και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο. Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του.«Η στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφος.

Πούτιν: Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ουκρανία

Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας 90λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους σχετικά με την σοβούσα κρίση στην Ουκρανία.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας. Ο Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στην Ουκρανία σπεύδει αύριο το πρωί ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, «μέσω της διπλωματίας». Ο Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να επιτρέψει «μία στρατιωτική δράση στο έδαφος της Ουκρανίας» συνιστά «μία απειλή δυνητικά σοβαρή για την κυριαρχία» της χώρας. Ο Χέιγκ ανέφερε πως επικοινώνησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει στα βήματα εκείνα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης και επίσης κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να του εκφράσει την ανησυχία της Βρετανίας. Συνέστησε μάλιστα στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Κριμαία με κάθε μέσο.

Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε “ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία”. “Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία”, τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.

Πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας μίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης».

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ