Τα εκλογικά σενάρια έφεραν τους FT;

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
525

Είναι κάτι περισσότερο από κοινό μυστικό ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δυσθυμούν παρακολουθώντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες να διαμοιράζουν τα ιμάτια του Αιγαίου, να προΐστανται των εθνικών παρελάσεων και να απειλούν με «Κούγκι».

Για την ακρίβεια, δεν είναι καν μυστικό ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς έχει τοποθετηθεί «ημιδημόσια» για την αναγκαιότητα συμμετοχής του Ποταμιού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτοπίζοντας τους ΑΝΕΛ.

Άρα, η δημοσιοποίηση μέσω των Financial Times των προβληματισμών αναφορικά με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στην κυβέρνηση, δομώντας την «νέα Κεντροαριστερά» ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη.

Αυτό που ήταν λιγότερο αναμενόμενο ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών κέντρων λήψης αποφάσεων στις «εκλογικές» κυβερνητικές διαρροές.

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός Τσίπρα με ορίζοντα τον προσεχή Ιούνιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως «κίνηση υψηλού ρίσκου» για όλους και πρωτίστως για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το ίδιο σενάριο είχαν εισηγηθεί στους προκατόχους του, Γιώργο Παπανδρέου (στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου), όπως και στον Αντώνη Σαμαρά (για «τριπλές κάλπες» στις ευρωεκλογές του 2014).

Μόνο που η πενταετής ελληνική κρίση χρέους ανέτρεψε κάθε σταθερά, ακόμη και αυτή της διάρκειας μιας «αντιμνημονιακής» κυβέρνησης, συστήνοντας στους ενδιαφερόμενους να μην ποντάρουν στο περιεχόμενο της κάλπης.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού