Σχέδιο Τσίπρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
477

Το σχέδιο του για την παραγωγική ανασυγκρότηση παρουσίασε μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο του Δήμου Φαιστού, στις Μοίρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς και ομάδες παραγωγών της Μεσαράς. «Γνωρίζω πολύ καλά πως το μεγάλο βάρος της κρίσης το έχουν σηκώσει οι αγρότες, και θέλω να επισημάνω πως είναι ηθική υποχρέωση η στήριξη των αγροτών, όχι μόνο γιατί αυτό θα δώσει προοπτική για την οικονομία, αλλά και γιατί είναι μια ηθική υποχρέωση στους συμπολίτες μας», επισήμανε, ο πρωθυπουργός, τον οποίο υποδέχθηκαν θερμά στις Μοίρες, με παραδοσιακά κεράσματα.

Αφού άκουσε τα αιτήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή και μετά το καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Φαιστού Γιώργο Αρμουτάκη, τόνισε: «Βασικός λόγος της επίσκεψης μου εδώ είναι να ακούσω και όχι να πω, γιατί αυτή την ώρα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ένας ειλικρινής διάλογος με τους πολίτες, τους φορείς και την αυτοδιοίκηση πάνω στα προβλήματα που όλοι τα γνωρίζουμε, αλλά και πάνω στις δυνατότητες για να υπάρξει προοπτική λύσης σ’ αυτά».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η χώρα βρέθηκε μετά το 2010 σε μια πρωτοφανή κρίση, λέγοντας ότι δεν είναι ο κατάλληλος τόπος εδώ να αποδώσουμε τις ευθύνες, τις έχει αποδώσει πολλάκις ο ελληνικός λαός.

Μίλησε για τα πλεονεκτήματα της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη η έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, και σημείωσε ότι όλα αυτά έμειναν στην άκρη και, πριν την κρίση, υιοθετήθηκε ένα μοντέλο που ήταν στρεβλό και μας οδηγούσε στην κρίση.

Και υπογράμμισε ότι πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία της παραγωγικής ανασυγκρότησης και πώς μπορούμε να τη φανταστούμε, να αξιοποιήσαμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας και κυρίως πώς θα σταματήσαμε να μιλάμε για τα δημοσιονομικά και να μιλήσουμε για την πραγματική οικονομία και την παραγωγή πλούτου.
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν επέλεξε τυχαία να βρεθεί στη Μεσαρά: «Θέλησα να βρεθώ ενώπιος ενωπίω με τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και να ακούσω τα προβλήματα τους και να τους καταθέσω τη δική μας οπτική, το σχέδιο μας», είπε.

Για μας δεν είναι όραμα η χώρα να έχει μοναδική δυνατότητα ανάκαμψης την αξιοποίηση της τουριστικής δυναμικής, σημείωσε. Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τα χρόνια της κρίσης πήγε καλά, και φέτος σπάσαμε ένα ακόμη ρεκόρ με 27 εκατ. τουρίστες στη χώρα και την Κρήτη, προσέθεσε, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε πως δεν μπορεί μια χώρα να βασίζεται μόνο στον τουρισμό.

Βασικό μας μέλημα, τόνισε, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συζητήσουμε για ένα νέο μοντέλο για την αγροτική οικονομία και αν δεν συνδυασθεί με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία που -όπως είπε- δείχνουν ότι η αγροτική οικονομία, παρά τις δυσκολίες, άντεξε τα τελευταία δύσκολα χρόνια, καταγράφοντας αύξηση των εξαγωγών κατά 12% το 2015, ενώ αντίστοιχες ενδείξεις υπάρχουν και για το πρώτο εξάμηνο του 2106. Επίσης, όπως ανέφερε, φέτος έχομε σημαντικό ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών που θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. τόνους. «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά η αγροτική οικονομία, παρά τις δυσκολίες άντεξε τα τελευταία δύσκολα χρόνια -κυρίως το 2015 και 2016. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε μια σημαντική αύξηση των εξαγωγών», τόνισε.

«Αυτό οφείλεται στις δικές σας προσπάθειες», που «μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέρατε να αυξήσετε την παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα εργαλεία ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

Βασικό εργαλείο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που περιλαμβάνει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισ. ευρώ, που μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να δώσει πόρους έως 6 δισ. ευρώ.

Αυτό, σημείωσε, θα μας δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης μιας σειράς προγραμμάτων, κυρίως στους νέους αγρότες και σε θέματα βιολογικής γεωργίας, τη μεταποίηση, καθώς και προγράμματα leader για την τοπική ανάπτυξη.

Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δρομολογούνται έργα αναγκαία για την οργάνωση της άρδευσης και της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Σε ό,τι αφορά τα φράγματα, και ιδιαίτερα αυτό της Φανερωμένης, τόνισε ότι με τη βοήθεια των συναρμόδιων υπουργείων θα προχωρήσει το έργο εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, έργο που είναι έτοιμο και ώριμο μελετητικά, με προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στις αγροτικές ενισχύσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια απολύτως προβληματική κατάσταση (πρόστιμα και καταλογισμοί) που υπερέβαιναν τα 3 δισ. ευρώ, και προσέθεσε πως «με αυτά τα δεδομένα αυτό που καταφέραμε μέχρι σήμερα είναι ένα μικρό θαύμα, για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων χωρίς να υπάρχει συμψηφισμός ούτε ένα ευρώ, όπως είπα και καταφέραμε να αποδοθούν μέσα στο 2016 3,5 δισ. ευρώ μαζί με τα καθυστερημένα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κρητικά προϊόντα, τον σχεδιασμό σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, προσθέτοντας ότι για την προώθηση και τη διαφήμιση προϊόντων έχει διατεθεί ποσό 9,5 εκ. ευρώ, ενώ πάνω από 17 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης των ελαιουργικών φορέων της Κρήτης.

«Γνωρίζω πολύ καλά πως το μεγάλο βάρος της κρίσης το έχουν σηκώσει οι αγρότες και θέλω να επισημάνω πως είναι ηθική υποχρέωση η στήριξη των αγροτών, όχι μόνο γιατί αυτό θα δώσει προοπτική για την οικονομία, αλλά και γιατί είναι μια ηθική υποχρέωση στους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:«Είμαστε αποφασισμένοι, παρά τις πιέσεις, ότι περίσσευμα υπάρχει από αυτή την προσπάθεια που κάνουμε μέχρι σήμερα να δίνεται κατά προτεραιότητα σ? αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το νόημα είχε η προσπάθεια που κάναμε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και με τη 13η σύνταξη, που την κάνουμε πράξη παρά τις όποιες αντιρρήσεις».

Επίσης μίλησε για μάχες που δίνει η κυβέρνηση, λέγοντας πως υπάρχουν θετικά μηνύματα, όπως ότι το 2016 ήταν μια χρονιά που γυρίσαμε στην ανάπτυξη και είχαμε υπεραπόδοση των στόχων σε ό,τι αφορά τα έσοδα. «Και όλες οι ενδείξεις λένε ότι το 2016 θα γυρίσομε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας ότι και οι προβλέψεις για το 2017 είναι υπερβολικά θετικές και αισιόδοξες.

«Βασικός στόχος είναι τα επόμενα χρόνια που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση η ανάπτυξη να μην είναι μια κούφια λέξη», τόνισε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας και συμπλήρωσε:

«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια, είναι αυτοί οι αριθμοί να μην είναι κούφια λόγια. Για αυτό, εμείς έχουμε ονομάσει αυτόν το στόχο, στόχο για τη δίκαιη ανάπτυξη, να υπάρξει μέρισμα, κοινωνική αναδιανομή σ? αυτούς που πρωτίστως έχουν ανάγκη και πλήρωσαν τα βάρη τα χρόνια της κρίσης».

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την