Συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
424

Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, καθώς και του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί, για την επομένη, στη Σμύρνη, είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Μεγίστης σημασίας είναι η συνεργασία των δύο χωρών στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο, καθώς και το θέμα της επανεγκατάστασης των προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία, και βέβαια η αποτελεσματική και υπεύθυνη εφαρμογή της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ ώστε να ανασταλούν οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές και η παράνομη διακίνησή τους προς την Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί το τελευταίο διάστημα. Χθες πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς με επίκεντρο την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και έμφαση στη διμερή συνεργασία στον τομέα των μεταφορών.

Ενώ την περασμένη Δευτέρα έλαβε χώρα στην Αθήνα ο 60ος γύρος των πολιτικών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας υπό τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Σήμερα η κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έχει οριστεί για τις 14.00 το μεσημέρι, θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και μετά από ένα δίωρο θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη τύπου.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού