Συνάντηση Αναστασιάδη – Αμανατίδη

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
610

Σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Λευκωσία, στις 21-22 Απριλίου 2016.

Ο κ. Αμανατίδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, όπως και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ.Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ επισκέφθηκε και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομο Β΄.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου, με στόχο την εμβάθυνση και το συντονισμό των δράσεων Ελλάδας – Κύπρου σε ζητήματα Διασποράς.

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία, αποτίοντας φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών:

-Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη (21/4/2016), ο κ. Αμανατίδης δήλωσε:

«Στα πλαίσια της επίσκεψης μου για πρώτη φορά ως Υφυπουργού Εξωτερικών στη Κύπρο είχα τη τιμή και τη χαρά να συναντήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχαμε μια εγκάρδια συζήτηση. Ενημερώθηκα και από τον Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και βέβαια με τη διεύρυνση των συνεργασιών οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα Ελλάδα-Κύπρος –Ισραήλ όπως και Ελλάδα- Κύπρος και Αίγυπτος. Σας ευχαριστώ».

-Μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου (21/4/2016), ο κ. Αμανατίδης δήλωσε:

«Με το Μακαριώτατο είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση. Να τον ευχαριστήσω που με δέχθηκε. Η εκτίμηση προς το πρόσωπο του το γνωρίζει ότι είναι απεριόριστη, έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Ενημερώθηκα για τις τελευταίες εξελίξεις και πως τις βλέπει ο ίδιος σε σχέση με το εθνικό θέμα. Αλλά και τον ευχαρίστησα ιδιαίτερα, μέσα από την καρδιά μου για τη συμβολή του για την επιτυχία της πραγματοποίησης της Αγίας και Πανορθοδόξου Συνόδου, η οποία γίνεται στη Κρήτη στο Κολυμπάρι , τώρα τον Ιούνιο. Μακαριώτατε όπως γνωρίζετε Απόδημος Ελληνισμός και Εκκλησία, Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, δεν μπορεί να διαχωριστεί το ένα από το άλλο και ως εκ τούτου και η συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου στον ελληνισμό της διασποράς είναι τεράστια. Εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια που μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο και αυτά είναι η συνεργασία μας με τη δύναμη του Θεού και του Μακαριωτάτου την προσπάθεια, μπορούμε να πάμε σε βήματα μπροστά. Να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό και τον κ. Φωτίου που μου έδωσε την δυνατότητα αυτή πραγματικά, να επισκεφθώ την Κύπρο μέσα από την ιδιότητα μου ως Υφυπουργού Εξωτερικών».

-Μετά τη συνάντηση εργασίας με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου (21/4/2016), ο κ. Αμανατίδης δήλωσε:

«Κύριε Επίτροπε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και απόδημων Κυπρίων, αγαπητέ φίλε Φώτη, να ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη φιλοξενία και την πολύ εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε. Είναι γνωστό, και το αναφέρατε, ότι οι σχέσεις των δυο κρατών είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο επίπεδο των ευθυνών των χαρτοφυλακίων που έχουμε μαζί με τον κ. Επίτροπο. Προχωρήσαμε όχι μόνο στην εμβάθυνση, αλλά και στην επικαιροποίηση του εναπομείναντος προγράμματος μέχρι το Δεκέμβρη 2016 για τις δράσεις οι οποίες μπορεί να γίνουν από κοινού, από τα δύο μέρη. Εκείνο που επισημάναμε πάρα πολύ έντονα είναι όχι μόνο η αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των διασπορών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και την ανάγκη επέκτασης της συνεργασίας αυτής, στα πλαίσια βέβαια της πολυδιάστατης πολιτικής και των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει σαν Ελλάδα και Κύπρος με το Ισραήλ και δευτερευόντως με την Αρμενία.

Αυτό πολλαπλασιάζει και δίνει αποτελεσματικότητα στην εξωτερική πολυδιάστατη πολιτική την οποία εφαρμόζουμε και εμείς σαν χώρα η Ελλάδα και βέβαια υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο και τα εθνικά μας συμφέροντα. Το δεύτερο που έχουμε κάνει και με πολλή μεγάλη χαρά θα ήθελα να πληροφορήσω από το βήμα αυτό, ότι προχωρούν και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και στις επόμενες ημέρες θα είναι στη Διαύγεια, η καθιέρωση της ημέρας Ελληνοφωνίας, που θα είναι η 20η Μαϊου, ημέρα που εικάζεται και που έχουν καταλήξει οι ειδικοί, ότι είναι ημέρα γέννησης Σωκράτη. Η καθιέρωση της Ελληνοφωνίας με νόμο, είναι αυτή που θα δώσει, αν θέλετε το έναυσμα, αν θέλετε κάτι περισσότερο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε και να προτείνουμε τη χρήση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Και βέβαια η Κύπρος έχει ιδιαίτερη θέση στην καθιέρωση της ημέρας αυτής αλλά και στις δράσεις. Αποφασίσαμε κοινές δράσεις. Το δεύτερο είναι ότι, προχωρούμε στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ΣΑΕ το οποίο θέλουμε να έχουμε το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να υπάρχει και ο καλύτερος συντονισμός και η συμμετοχή των Κυπρίων Ελληνικής καταγωγής στο ΣΑΕ.

Το τρίτο, όπως είπε και ο κ. Επίτροπος, η σύσταση του ακαδημαϊκου συμβουλίου επιστημόνων παγκόσμια – η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε από την Αγγλία- είναι η διασύνδεση, κατ’αρχήν η οργάνωση της νέας διασποράς, της νέας διασποράς που οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους οικονομικούς, αλλά και η διασύνδεση της με την παλιά διασπορά και η διασύνδεση της με την πατρίδα. Ετσι ώστε αυτό ακριβώς την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες που έχουν να μπορούν να επιστραφούν προς τη μητέρα πατρίδα και αντίστοιχα από τη μητέρα πατρίδα να μεταφερθούν προς τη νέα διασπορά.

Αλλά και η διασύνθεση της νέας διασποράς με την παλιά διασπορά. Είχαμε την ευκαιρία επίσης και άκουσα με πάρα πολύ ενδιαφέρον αναλυτικά αυτά τα οποία ο κ.Επίτροπος μου έχει πει και για τους αγνοούμενους, για την καταστροφή βέβαια των χριστιανικών μνημείων και πολιτιστικών μνημειων, νομίζουμε ότι χρειάζεται μια ευαισθητοποίηση, και περισότερο στα πλαίσια των επιτροπών και της UNESCO αλλά γενικότερα για την προστασία των μνημείων. Θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον τομέα αυτό. Τελειώνοντας, γιατί είδα τα περισσότερα τα έχει ήδη πεί ο κ. Επίτροπος και είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, θέλω να πω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος διαχρονικά, ιστορικά εργαζόμαστε μαζί, προωθούμε από κοινού τα εθνικά μας συμφέροντα και η περαιτέρω εμβάθυνση και επικαιροποίηση και ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ των δυο διασπορών, θετικά αποτελέσματα έχει μόνο να φέρει στα συμφέροντα των δυο κρατών.

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να ευχαριστήσω και να αποδεχθώ την πρόσκληση την οποία μου απευθύνετε κε Επίτροπε για τον Ιούλιο, που είναι να γίνει το Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων και με μεγάλη μου χαρά να έρθω να απευθύνω χαιρετισμό, ελπίζοντας ότι θα έχουμε εξελίξεις στα θέματα αυτά, για τα οποία σας έχω πει για Ελληνοφωνία αλλά και το ΣΑΕ, και συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες μπορούμε να εξαγγείλουμε και βεβαίως εργαζόμαστε έτσι ώστε να γίνει η ανανέωση του προγράμματος συμφωνίας συνεργασίας μετά το Δεκέμβριο 2016. Και βεβαίως εργαζόμαστε για την υπογραφή ενός προγράμματος μεταξύ των τριών διασπορών της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή. Η πολιτική μας, της Ελλάδος, τόσο στο επίπεδο τριμερών συμφωνιών με το Ισραήλ αλλά και Ελλάδας-Κύπρου Αιγύπτου έχει δημιουργήσει το σταθερό περιβάλλον, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση έτσι ώστε να γίνει οποιαδήποτε επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τη Μέση Ανατολή. Να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή του κ.Επιτρόπου και στον διαθρησκειακό διάλογο που είχαμε τον προηγούμενο Οκτώβριο, αλλά και στην αναγκαιότητα που επισημάναμε και οι δυο ότι θα πρέπει ο διάλογος ο διαθρησκειακός να αποτελέσει γέφυρα που δε θα αφήσει να υπάρξει κανένα γόνιμο έδαφος για θεωρίες φονταμενταλισμού που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα. Κε Επιτροπε με τα λόγια αυτά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας εδώ. Είναι η πρώτη μου φορά ως Υφυπουργός με το χαρτοφυλάκιο αυτό και ευελπιστώ η συνεργασία μας να πάει και σε άλλο επίπεδο».

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού