Συλβάνα Ράπτη: «Η μεγαλύτερη απάτη ήταν αυτή της ΝΔ»

Η μεγαλύτερη απάτη ήταν αυτή της ΝΔ όταν έλεγε ότι «η χώρα είναι θωρακισμένη», τόνισε σε συνέντευξή η Συλβάνα Ράπτη, στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ “ΕΞΙ ΔΕΚΑ” με τους Γιάννη Σκάλκο και Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

Σχετικά με το αν θα παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση:

Δεν πιστεύω ότι ο κ. Βενιζέλος έθεσε το δίλημμα, αλλά η ίδια η ζωή. Ο κ. Βενιζέλος απλά το περιέγραψε. Εγώ είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι τα ποσοστά θα είναι καλά για την ΕΛΙΑ, βασικός κορμός της οποίας είναι το ΠΑΣΟΚ. Εάν όμως το ποσοστό δεν είναι καλό, τότε τα ίδια πάνελ και οι ίδιοι σχολιαστές θα πουν «μα καλά με τέτοιο ποσοστό, λίγη τσίπα δεν έχουν;»

Μίλησε προηγουμένως ο κύριος Λυκουρέντζος (της ΝΔ) για το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές. Αυτά τα δύο ζητήματα που σηματοδοτούν την αρχή της εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια έγιναν διότι το ΠΑΣΟΚ πήρε την απόφαση ευθύνης να μετέχει σε αυτήν την κυβέρνηση συνασπισμού, να σηκώσει το τεράστιο βάρος και να πληρώσει το δυσανάλογο κόστος. Καθώς οδεύουμε προς την έξοδο από την κρίση, το ΠΑΣΟΚ ζητά μια μικρή, στοιχειώδη αν θέλετε, αναγνώριση μιας προσπάθειας, χάρις στην οποία στέκεται σήμερα η χώρα όρθια και δεν χρεοκόπησε. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε πάρει απόφαση ευθύνης, σήμερα εδώ δεν θα συζητούσαμε σε περιβάλλον ευρώ αλλά σε περιβάλλον δραχμής. Δεν ξέρω καν αν θα συζητούσαμε, αν θα μπορούσε να λειτουργεί η χώρα με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα και να προχωράει προς την έξοδο από την κρίση. Ο λαός παραμένει θυμωμένος και έχει το δίκιο του. Καταλαβαίνει, ωστόσο, ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια. Σε κάθε σύνολο (στην προκειμένη περίπτωση στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας) υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο τους βολεύει όλους. Τα μεγάλα και τα μικρότερα κόμματα μπορούν και κρύβουν πίσω από την «υπόθεση ΠΑΣΟΚ» τα δικά τους προβλήματα και οι πολίτες βρίσκουν εκεί ένα σίγουρο μέρος να εναποθέσουν το θυμό και την αγανάκτησή τους. Μέχρι που κάποια στιγμή, όπως είναι φυσικό, αναρωτιέσαι «ως πότε;»

Σχετικά με τις ευθύνες που αποδίδονται στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και για τη φράση «λεφτά υπάρχουν»:

Ακούω συχνά, καθώς περιοδεύω, ότι «ναι αλλά εσείς μας φτάσατε μέχρι εκεί!» Εδώ θα σας πω το εξής: η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε το ’09. Υπήρχε η χώρα και πριν το ’09. Και εγώ θα σας πω ευθέως ότι την περίοδο ’04 -‘09 υπήρξαν ευθύνες. Θυμάμαι στη Βουλή, γιατί ήμουν βουλευτής της Α’ Αθηνών την περίοδο εκείνη, όταν λέγαμε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση του ’08 απειλεί τη χώρα, έρχεται, μας κυκλώνει, άκουγα μια φράση: «η χώρα είναι θωρακισμένη!». Στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά θωρακισμένη ήταν. Κατ’ εμέ δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη από το να ισχυρίζεται κανείς ότι η χώρα είναι θωρακισμένη ενώ βρίσκεται στα βράχια τσακισμένη. Ας μην ξεχνάμε, ακόμα, την καθυστέρηση που δημιούργησε ο κ. Σαμαράς (και η ΝΔ) όταν πήγαινε στα «Ζάππεια» και εξήγγειλε τα «ισοδύναμα μέτρα» που ποτέ δεν είδαμε. Αν αυτού του είδους τα πολιτικά πείσματα έλλειπαν, θα ήταν τα πράγματα αλλιώς! Ευτυχώς, δηλαδή, που υπήρχε η στρατηγική και το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ (με το οποίο συμφώνησε τελικά και ο κ. Σαμαράς) και για το λόγο αυτό μπορούμε τώρα και μιλάμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Σχετικά με το «λεφτά υπάρχουν», δεν θα επιμείνω στο αν υπήρχε και συνέχεια στη φράση αυτή (η οποία σκοπίμως, η λιγότερο σκοπίμως, αποσιωπήθηκε) αλλά στο ότι έχουμε επιλεκτική μνήμη και αυτό δεν μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οικονομικές πολιτικές της:

Σήμερα, 9 Μαΐου, είναι η Ημέρα της Ευρώπης. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε αυτή τη μέρα να γιορτάζει ο κάθε πολίτης της Ευρώπης. Αλλά για να γιορτάσει ο πολίτης, πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα για να διορθωθεί η σκληρή και αδυσώπητη καθημερινότητα του. Χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές για την Ευρώπη. Οι πολιτικές αυτές καθορίζονται κατά 85% σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίζει πλέον τεράστιο ρόλο. Το γεγονός, λοιπόν, ότι θέλω να αλλάξω οικονομικές πολιτικές διαπραγματεύεται εκεί. Και έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Έχουμε δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις: η μία για τις οικονομικές επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα που μας έφεραν τη λιτότητα και η άλλη για τις κοινωνικές της επιπτώσεις. Και εδώ διαφαίνεται μια χαρακτηριστική διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ που συμπράττουν μεν για να σωθεί η χώρα, αλλά στις Ευρωεκλογές ανήκουν σε δύο χωριστές ομάδες: το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αντίστοιχα. Και σας πληροφορώ ότι οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους (τους 47 στο σύνολο των Ευρωβουλευτών) που καταψήφισαν την έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις της Τρόικα, εξαιτίας της παραγράφου 5 που μιλούσε για τα στοιχεία τα οποία έχει αναγνωρίσει πλήρως η EUROSTAT. Εγώ κατεβαίνω στις Ευρωεκλογές ως υποψήφια της ΕΛΙΑΣ από το ΠΑΣΟΚ γιατί ζητάω να αλλάξει η Ευρώπη όπως την ξέρουμε. Γιατί θέλω τα κοινωνικά δικαιώματα να είναι πριν τις οικονομικές ελευθερίες. Να αλλάξει, δηλαδή, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη (το status quo). Και αυτό θα γίνει μόνο αν ενθαρρυνθούν οι Προοδευτικές Δυνάμεις: το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η ΕΛΙΑ.

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία