Στ. Θεοδωράκης: «Όταν ο Τσίπρας αποτύχει θα είμαστε έτοιμοι»

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Ακόμα και αν καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς, πολύ σύντομα η παρούσα κυβέρνηση θα βρεθεί και πάλι σε τροχιά ρήξης με τους εταίρους».

Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε πως «το τελευταίο διάστημα, οι Έλληνες πολιτικοί πειραματίζονται με το πώς θα είναι να πέφτει κανείς σε γκρεμό» και ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι το Ποτάμι «θα βοηθήσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κάτι καλό για τη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχόταν να γίνει μέρος αυτής της κυβέρνησης συνασπισμού». Τόνισε τέλος, ότι «εάν ο Τσίπρας αποτύχει, είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ομάδα διαπραγμάτευσης που αποτελείται από σημαντικούς ανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα τα καταφέρουμε!».

Αναλυτικά, το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ελληνική Πολιτική σκηνή, προσφέρει ρεαλιστικές προτάσεις και αντιμετωπίζει σκληρά τον Πρωθυπουργό.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, η ελπίδα ανανέωσης της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αντιτίθεται στην ισχύουσα για πολλούς άποψη ότι οι Ευρωπαίοι είχαν ως μοναδική επιλογή είτε την επιλογή Τσίπρα, είτε το χάος. Το νέο κίνημα, το Ποτάμι, έχει ως στόχο, εν ευθέτω χρόνω, να κυβερνήσει την Ελλάδα. «Τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν διαφορετικά», είναι το πιστεύω του Ιδρυτή και Προέδρου του κόμματος Σταύρου Θεοδωράκη, ενός από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της χώρας έως το 2014.
Παρόλο που το Ποτάμι ιδρύθηκε επί ημερών Πρωθυπουργίας Σαμαρά, δεν χαρίζεται ούτε στον αριστερό Τσίπρα, όσον αφορά την κριτική.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Ακόμα και αν καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς, πολύ σύντομα πάλι η παρούσα κυβέρνηση θα βρεθεί σε τροχιά ρήξης με τους εταίρους».
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο και ότι επηρρεάζεται από τις απόψεις των μελών του κόμματος στην Αθήνα. Ο τρόπος με τον οποίον εκφράζονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δε διαφέρει σε τίποτα από αυτόν των εξτρεμιστών.
«Κάνουν αναφορές για τους Ευρωπαίους εταίρους μας όπως : Μας πίνουν το αίμα, πρέπει να μας δώσουν τα λεφτά που μας χρωστάνε πίσω, όλα είναι μέρος ενός σχεδίου να μας κάνουν σκλάβους. Όταν ακούσει κανείς τέτοιες δηλώσεις, μπορεί να είναι σίγουρος ότι προέρχονται είτε από φασίστες της Χρυσής Αυγής, είτε από την δεξιά πτέρυγα των ΑΝΕΛ είτε από τη λαϊκίστικη πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το τελευταίο διάστημα, οι Έλληνες πολιτικοί πειραματίζονται με το πώς θα είναι να πέφτει κανείς σε γκρεμό. Ίσως να πιστεύουν ότι την τελευταία στιγμή, κάποιο μαγικό χέρι, θα εμποδίσει την πτώση. Προσωπικά, δεν πιστεύω στη μαγεία κι έτσι αποφάσισα να ιδρύσω ένα κόμμα, το οποίο έχει την κατεύθυνση της λογικής, είναι φίλο-ευρωπαικό και προοδευτικό», λέει ο Θεοδωράκης.

Δηλώνει επίσης έτοιμος να υποστηρίξει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προτάσεις που θα είναι προς όφελος της χώρας.
«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κάτι καλό για τη χώρα, εάν ερωτηθούμε και πειστούμε, θα βοηθήσουμε», λέει ο Θεοδωράκης. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα δεχόμασταν να γίνουμε μέρος αυτής της κυβέρνησης συνασπισμού».

Παρόλο που είναι αριστερός στην ψυχή, εντούτοις ουδεμία σχέση έχει με τις κομμουνιστικές και λαϊκίστικες νοοτροπίες των κυβερνώντων. «Η οικονομική κρίση προήλθε από εμάς. Δανειστήκαμε χρήματα και τα ξοδέψαμε, χωρίς να έχουμε οργανισμούς που να λειτουργούν . Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήξερε τι να κάνει με την Ελλάδα. Δεν είναι λύση να ρίξει κανείς την χώρα στα χέρια των τεχνοκρατών ή να μεταφέρει το προσχέδιο εξυγίανσης άλλων κρατών όπως η Αργεντινή, στην Ελλάδα».
Ακόμα και για το αμφιλεγόμενο Μνημόνιο όμως, έχει μία διαφορετική άποψη: «Αυτό καθαυτό το Μνημόνιο δεν επιβάλλει τη λιτότητα, μόνο η μετάφραση του περιεχομένου του. Οι Έλληνες πολιτικοί απέδωσαν λανθασμένα το Μνημόνιο και αντί να προχωρήσουν σε γρήγορες μεταρρυθμίσεις, προτίμησαν την επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας. Βέβαια, έχει και η Ευρώπη την ευθύνη της. Η Τρόικα άσκησε υπερβολική πίεση για μερικά εκατομμύρια που έλειπαν από τον Προϋπολογισμό, αλλά όχι την ίδια πίεση για το Κτηματολόγιο ή για το φορολογικό».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης φιλοδοξεί να κάνει ριζικές αλλαγές. «Δεν είμαστε πολιτικό κόμμα, δεν έχουμε πελατειακές σχέσης. Συνεργαζόμαστε με κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με διαφορετική ιδεολογία, φιλελεύθερους, Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερούς. Χρησιμοποιούμε τις ικανότητές τους, όχι για να ελέγξουμε το κράτος, αλλά για να βρούμε ιδέες και λύσεις που θα βοηθήσουν τους περισσότερους Έλληνες. Ξεκινάμε από την πηγή», τονίζει, κάνοντας σαφή παραβολή με το όνομα του κινήματος, το Ποτάμι, που με το καθάρειο νερό του θα καθαρίσει τις βρώμικες όχθες.

Τέλος, σχετικά με την προοπτική για την Ελλάδα, τονίζει: «Εάν ο Τσίπρας αποτύχει, είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ομάδα διαπραγμάτευσης που αποτελείται από σημαντικούς ανθρώπους σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Θα τα καταφέρουμε!».

You may also like

Μητσοτάκης: H Ελλάδα πρώτη στην παραλαβή νέων φαρμάκων για covid-19

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Σωτηρία που