Στουρνάρας: «μεγάλη έκπληξη» το πρωτογενές πλεόνασμα

«Βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση, διότι βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος της αξιολόγησης της τρόικας»

«Το πρωτογενές πλεόνασμά μας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

“Έχουμε αρκετά χρήματα”, σημειώνει και ζητά η στήριξη των εταίρων να έλθει πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην ενισχυθούν οι ακραίες δυνάμεις, ενώ εκτιμά ότι οι Γερμανοί δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις προσπάθειες των Ελλήνων.

Διαψεύδει δε, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, τις φήμες ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

«Οι αιτίες της κρίσης έχουν εξαλειφθεί. Αυτό το χρόνο αφήνουμε την ύφεση πίσω μας, προβλέπεται για το 2014 μια μικρή ανάπτυξη, ύψους 0,5-0,7%. Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια ο ισολογισμός μας είναι θετικός. Το πλεόνασμα βρίσκεται στο 1% του ΑΕΠ. Και το πρωτογενές πλεόνασμά μας για το 2013 είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας στην συνέντευξή του, αλλά δεν ανακοινώνει τον ακριβή αριθμό.

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, κάνει λόγο για πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ εξηγεί ότι, αν συμπεριληφθεί και το 2015, το συνολικό ύψος φθάνει τα 11 δισεκατομμύρια. Αρνείται ωστόσο ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης. «Έχουμε αρκετά χρήματα», δηλώνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι «εάν όλα πάνε καλά και τηρηθούν οι δεσμεύσεις», δεν θα υπάρχει το κενό 10-20 δισεκατομμυρίων, για το οποίο μιλάει ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, «έχουμε κάνει ένα σωρό. Στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο σύστημα υγείας, στην διοίκηση. Παλαιότερα υπήρχε το στερεότυπο, ότι η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά υποανάπτυκτη. Τώρα λέει το στερεότυπο: δημοσιονομικά είναι η Ελλάδα στα ύψη, αλλά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προχωράει». Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα και αναγνωρίζει ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση, διότι βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος της αξιολόγησης της τρόικας» και αποδίδει την καθυστέρηση εν μέρει και στο γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 ο ίδιος δεν ήθελε να δεχτεί ότι, λόγω ενός ελλείμματος 2,9 δισεκατομμυρίων, απαιτούνταν νέα μέτρα. «Αν το είχα δεχτεί και τώρα όμως γνωστοποιούσα το πλεόνασμα του 2013, τότε θα είχα πρόβλημα», σημειώνει.

Ο κ. Στουρνάρας δέχεται ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία με κεντρικό έλεγχο των προϋπολογισμών. «Όταν ζητούμε από την Γερμανία να μας δώσει δάνεια, τότε πρέπει και να δεχτούμε ότι θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και περισσότερος έλεγχος. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε περισσότερη συνοχή. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά έτσι θα έρθει και μάλιστα όχι μόνο στην δημοσιονομική πολιτική, αλλά και σε θέματα φορολογίας. Βλέπετε: είμαι Ευρωπαίος» δηλώνει.

Ο κ. Στουρνάρας καλείται να σχολιάσει ακόμη και φήμες που τον θέλουν να αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών, επειδή το επιθυμεί ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Δεν είναι αλήθεια αυτό. Μου ζητήθηκε από τρία κόμματα να αναλάβω τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Είμαι οικονομολόγος, όχι κομματικός πολιτικός. Η φιλοδοξία μου είναι επικεντρωμένη στο να οδηγήσουμε το πρόγραμμα σε επιτυχία. Είμαι πολύ ευτυχής για αυτή την αποστολή, διότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος», διευκρινίζει και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστηρίζει ότι η προσπάθεια των Ελλήνων δεν εκτιμάται αρκετά. «Δεν μιλάω για την πολιτική ελίτ. Αλλά οι Γερμανοί θα έπρεπε να διαβάζουν περισσότερο εφημερίδες για να καταλάβουν τι κάνουμε», καταλήγει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους