Στουρνάρας: Η Ελλάδα δημιουργεί οπλοστάσιο στα «κόκκινα δάνεια»

Ένα τεράστιο νομοθετικό “οπλοστάσιο” για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) δημιουργεί η Ελλάδα, δηλώνει με συνέντευξή του στους Financial Times, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως τονίζει απαντώντας στα ερωτήματα της κορυφαίας βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, πέραν του οπλοστασίου αυτού, το οποίο ολοκληρώνεται οσονούπω, ρόλο “κλειδί” στην υπόθεση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα διαδραματίσει η βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης, όπως αυτή απεικονίζεται σε όρους EBITDA.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ.Στουρνάρας το ζήτημα των κόκκινων δανείων δεν θα αντιμετωπιστεί μόνον διαμέσου της ανάπτυξης στην οποία αναμένεται να εισέλθει η χώρα και στο πλαίσιο αυτό “… δημιουργούμε ένα τεράστιο νομοθετικό οπλοστάσιο για να μειώσουμε τα NPEs, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς μέχρι δευτερογενή αγορά για τα NPEs. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να πωλούν NPLs σε μη τράπεζες, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει προηγουμένως. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν, όμως το μεγαλύτερο μέρος της νομοθετικής εργασίας έχει ολοκληρωθεί”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ήδη χορηγούνται άδειες σε εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων (loan servicing companies) και “μια άδεια έχει ήδη δοθεί και εκκρεμούν άλλες πέντε. Είναι μια θετική εξέλιξη να έχουμε αυτούς τους διαχειριστές NPLs. Την ίδια ώρα όμως, οι τράπεζες, είτε μόνες τους είτε μαζί με εταιρείες private equity ή άλλους επενδυτές, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων -είναι θέμα αναδιάρθρωσης των εμπλεκομένων εταιρειών”.

Όπως τονίζει , “οι εταιρείες αυτές που βρέθηκαν να είναι βιώσιμες θα μπορούν να λάβουν νέα ρευστότητα και γι’ αυτές το πρόβλημα θα έχει λήξει. Όμως γι’ αυτές που δεν είναι βιώσιμες, οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση. Άρα, τα EBIΤDA είναι η «μαγική λέξη». Οι εταιρείες που θεωρείται ότι θα έχουν αρνητικό EBITDA ακόμα και μετά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, ίσως να μην επιβιώσουν”.

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους