Στη Βουλή η διαπραγμάτευση

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
384

Στις 18:30 η συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Με την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, «είναι μια πρόταση που περιέχει ακραίες θέσεις οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές», προσέρχεται απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, για το περιεχόμενο του σχεδίου που παρουσίασε η Αθήνα στους δανειστές αλλά και την πρόταση των θεσμών. Στόχος της αποψινής συζήτησης στη Βουλή είναι, επίσης, όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, να δοθεί η ευκαιρία και στους άλλους πολιτικούς ηγέτες να διατυπώσουν τις θέσεις τους πάνω στις εξελίξεις.

Τούτων δοθέντων, θεωρείται βέβαιο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν αν αποδέχονται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους το κείμενο που προτείνει η πλευρά των δανειστών ή αν θα στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της πενταετίας, να υπάρξει πρόνοια για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να σταματήσει η αναπαραγωγή της λιτότητας, να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα εντείνουν την ύφεση και να υπάρξει ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων. Με δεδομένες δε τις εξελίξεις ως προς το κεφάλαιο της αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ, στο επίκεντρο της αποψινής συζήτησης αναμένεται να βρεθεί και η επανειλημμένη δέσμευση της κυβέρνησης ότι προτεραιότητα θα έχει η καταβολή μισθών και συντάξεων εφόσον ακόμη δεν έχει σταματήσει η χρηματοδοτική ασφυξία.

Το άρθρο του Κανονισμού που αξιοποιείται για την αποψινή συζήτηση στη Βουλή, το άρθρο 142Α, αφορά «ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής» και προβλέπει μια «συμπυκνωμένη» κοινοβουλευτική διαδικασία (σ.σ. στις 30 Μαρτίου πάλι σε συζήτηση με το 142Α είχε δοθεί ωστόσο άνεση χρόνου και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ομοίως θα πράξει και απόψε το προεδρείο). Αντίστοιχη διαδικασία είχε επιλέξει ο Πρωθυπουργός και μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, είχε τονίζει ότι για την σημερινή Κυβέρνηση «η μυστική και προσωπική διπλωματία έχει τελειώσει» και αποτελεί απόφαση οι πολίτες να γνωρίζουν πλέον όλα όσα εκτυλίσσονται στην δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Αυτή η επιλογή είναι επιλογή επιστροφής της δημοκρατίας», είχε τονίσει και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

You may also like

Από σήμερα, τα δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη,