ΣτΕ: Αφορολόγητα επιδόματα, ασφυκτικός κλοιός στο Μαξίμου

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
376

Νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ταράσσει τα δημοσιονομικά νερά

Ένα ακόμη πρόβλημα προστίθεται για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 29/2014 απόφασή της, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ).

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ το 2012 είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται στους πανεπιστημιακούς καθηγητές για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια (2.112 ευρώ), αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων (3.169,4 ευρώ).

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε από το Β΄ Τμήμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική λύση. Η Ολομέλεια με τη σειρά της ακολούθησε τις απόψεις του Τμήματος και έκρινε ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος και το άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται.

Ενδεικτικά, στην απόφαση αναφέρεται ότι η μη φορολόγηση των επιδομάτων αυτών, δεν αποτελεί «συγκεκαλυμμένο φορολογικό προνόμιο» υπέρ των μελών του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ της χώρας. Σημειώνεται ότι η φορολόγηση των εν λόγω επιδομάτων ξεκίνησε από τις 8/7/2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.

Άνω κάτω οι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί

Η δεύτερη κατά σειρά απόφανση του Συμβουλίου της Επικρατείας (μετά από τις αντισυνταγματικές περικοπές στους ένστολους) δυσκολεύει όχι μόνο επικοινωνιακά και δημοσιονομικά το έργο της κυβέρνησης, αλλά και πολιτικά, καθώς έντονος είναι ο προβληματισμός στα κομματικά επιτελεία για την κάλυψη των δημοσιονομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης το τελευταίο διάστημα.

Τα προβλήματα επέτεινε και η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, μετά από την απόφαση για χορήγηση σχετικής άδειας, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αν .όχι εκτροχιασμό για το οικονομικό επιτελείο.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού