Σταθάκης: βολές πανταχόθεν για το «επαχθές χρέος»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
570

Ασκήσεις ρεαλισμού από το ΣΥΡΙΖΑ, πυρά από την κυβέρνηση

Ακαριαία αντέδρασε η κυβέρνηση στις δηλώσεις του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σταθάκη αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, με τον τελευταίο να προσδιορίζει το επαχθές χρέος στο 5%.

«Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί» τόνισε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως το ελληνικό χρέος έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια.

Κεδίκογλου: αδυνατούμε να καταλάβουμε τις «θέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, θέτοντας 2 ερωτήσεις. «Αλήθεια είναι ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε τις «θέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ.
Δύο ερωτήσεις:
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μόνον το «επαχθές» ή το «μεγαλύτερο μέρος» του χρέους που αναγνωρίζει ως «νόμιμο»;
Η «μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» που ζητά, τελικά αφορά μόνον το 5%, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης;»

Το γάντι σήκωσε εκ νέου η Κουμουνδούρου, σημειώνοντας: «Τα συγχαρητήριά μας στη ΝΔ για τη νέα της συνταρακτική «αποκάλυψη» και το νέο δείγμα πολιτικής σοβαρότητας που έχει να επιδείξει προς τον ελληνικό λαό. Για τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τη φυγή του Χ. Ξηρού έχει κάποια άποψη ή να περιμένουμε την απάντηση του ίδιου του X. Ξηρού;»

ΠΑΣΟΚ: Μνήμες από τις εκλογές του 2012

Όταν στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ αντιμνημονιακοί έταζαν διαγραφή του επαχθούς χρέους, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους απαντούσε:

«Επειδή ακούω αυτή την εύκολη ρητορική, περί του «επαχθούς χρέους» που λένε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις: Έχει γίνει αντιληπτό στη χώρα μας ότι από τα 210 δισεκατομμύρια χρέους, που είχαν οι ιδιώτες στα χέρια τους διεθνώς, αφαιρέσαμε το 53,5% σε ονομαστική αξία και το 75% σε καθαρά παρούσα αξία; Δηλαδή τους αφήσαμε μόλις το 25% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας;

Τι παραπάνω μείωση χρέους φαντάζονται κάποιοι; Το υπόλοιπο ελληνικό χρέος, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα χέρια των κρατών και του EFSF που μας δανείζουν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλο το χρέος που έχουν οι ιδιώτες κ. Σιδέρη, αυτή τη στιγμή, όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος που έχουν οι ιδιώτες, είναι 63 δισεκατομμύρια. Ήταν 210 δισ και έμεινε 63 δις. Έχετε δει πουθενά στο εξωτερικό παρόμοια μείωση χρέους, παρόμοια άφεση χρέους;

Βεβαίως, είμαι ένθερμος οπαδός της διεθνούς ανάλυσης που γίνεται από τους πιο έγκυρους αναλυτές της διάρθρωσης του χρέους. Γιατί έχω την τύχη να είμαι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών των τελευταίων δεκαετιών, επί της θητείας του οποίου υπήρξε δραστική μείωση χρέους. Όλες οι άλλες Κυβερνήσεις ταυτίστηκαν με μικρές ή μεγάλες αυξήσεις χρέους. (Ευ. Βενιζέλος 27.05.2012)”

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Σταθάκη επιτέλους παραδέχθηκε ποιοι πραγματικά διέγραψαν το “επαχθές χρέος”. Αναμένουμε και την δημόσια παραδοχή τους ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε το μόνο υπαρκτό σχέδιο ασφαλούς εξόδου από την κρίση».

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού