Σκουρλέτης: Ο δικός μας αντιμνημονιακός αγώνας έχει χαρακτηριστικά

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
463

Τι απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το «θέμα Καρυπίδη»

Διευκρινήσεις για το «θέμα Καρυπίδη», δηλαδή τις ισχυρές αντιδράσεις που συναντά στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα έδωσε στο ρ/σ ΣΚΑΙ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Αναλυτικά:

«Κατ’ αρχήν θέλω να κάνω ξεκάθαρο για εμάς ότι στο χρόνο και στη συγκυρία που διεξάγονται οι περιφερειακές εκλογές έχουν έναν απόλυτα πολιτικό χαρακτήρα. Και εκ των πραγμάτων, μία από τις πλευρές αυτών των εκλογών είναι και η αποτίμηση της γενικότερης πολιτικής κατάστασης. Αυτό νομίζω τίθεται ανεξάρτητα από τις προθέσεις του καθενός ή από την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αποχρωματίσει αυτή την πολιτική αντιπαράθεση.

-Είπατε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές….

Είπα οι συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές εκλογές, η συγκυρία που διεξάγονται, η συγκυρία της μνημονιακής Ελλάδας, της επίθεσης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, που ταυτοχρόνως συμπίπτει με την επίθεση απέναντι στον ελληνικό λαό, εκ των πραγμάτων αναδεικνύουν και αυτή τη πλευρά.

-Άρα, κρίνεται η μνημονιακή πολιτική των κυβερνώντων. Αυτό επιλέγει το κόμμα, δικαίωμά του, δικαίωμά σας να επιλέξετε ότι ακριβώς θέλετε. Προφανώς. Δεν μπαίνει εκεί η συζήτηση.

Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε μέσα από τα συγκεκριμένα πρόσωπα να εκφράσουμε, πέρα από αυτό το σαφές πολιτικό στίγμα που προσπάθησα μέσα σε δυο γραμμές να σας πω, και μια νέα αντίληψη για το χώρο της Αυτοδιοίκησης, η οποία να εκφράζεται από νέα καθαρά πρόσωπα. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπεται κυρίως μέσα από το δίδυμο που επιλέχθηκε στην περιφέρεια Αττικής και στον δήμο της Αθήνας, της Ρένας Δούρου και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Απέναντι στο διεφθαρμένο και φθαρμένο πολιτικό σκηνικό των προηγούμενων δεκαετιών, τα οποία υπηρέτησαν αυτό το σύστημα που μας έφερε μέχρις εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα άλλο πρόσωπο.
Από εκεί και πέρα, να έρθουμε και στο συγκεκριμένο…

Από τα 13, λοιπόν, πρόσωπα που ανακοινώσαμε για τις περιφέρειες, τα 9 είναι στελέχη του κόμματός μας και 4 είναι συνεργαζόμενα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του κομματικού μέλους. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες θέλουμε να αποτυπώσουμε, να εκφράσουμε το εύρος των πολιτικών συμμαχιών, που εμείς έχουμε διαμορφώσει όλες τις κινήσεις μας το τελευταίο διάστημα και βάση αυτής της αντίληψης. Δηλαδή, την απεύθυνσή μας κατ’ αρχήν στα προβλήματα και στους πολίτες, το οποίο νομίζω ότι δεν έχει χρώμα και σε τελική ανάλυση, παρόλο που….

-Αντιμνημονιακός να είναι λοιπόν και ότι να’ ναι.

Δεν είπα έτσι. Υπάρχει πρόσημο στα προβλήματα. Κοινωνικό, ταξικό πρόσημο και η απεύθυνση ακριβώς με αυτό τον τρόπο, μας κάνει να επικοινωνούμε με κόσμο, ο οποίος μέχρι πρότινος εκφραζόταν πολιτικά μέσω άλλων πολιτικών χώρων. Αλλά τα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι κοινά. Το αντιλαμβάνεται αυτό ο κόσμος, γι’ αυτό στηρίζει την προσπάθεια της Αριστεράς. Στο δε πολιτικό επίπεδο μιλάμε για πρόσωπα τα οποία να προέρχονται από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έως το χώρο των δυνάμεων που προέρχονται από τη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία και εναντιώνονται στις μνημονιακές πολιτικές.

Είναι γνωστό από χθες ότι ο γραμματέας του κόμματος και ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πουλάκης, πηγαίνουν πάνω στην Κοζάνη για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει εκεί με την υποψηφιότητα Καρυπίδη.

-Δεν τα ξέρατε αυτά;

Αν, λοιπόν, αντιληφθούμε ότι οι απόψεις οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις εννοεί ο κ. Καρυπίδης, όχι μόνο συνεργαζόμενος δεν μπορεί να είναι, αλλά ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν μπορεί να περάσει.

Ο δικός μας αντιμνημονιακός αγώνας έχει χαρακτηριστικά. Εμείς καταθέτουμε, διαμορφώνουμε καθημερινά κι έχουμε παρουσιάσει και στον ελληνικό λαό και μια εναλλακτική πρόταση, η οποία έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι λοιπόν μια αριστερή ριζοσπαστική αμφισβήτηση των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών.

-.. Και εδώ έρχονται λοιπόν πολλοί να πουν ότι κάποιες εκ των επιλογών οι συνεργαζόμενοι, όπως ο κ. Βουδούρης είναι στη λογική αντιμνημονιακός κι όποιος νάναι προκειμένου να απλωθείτε οπορτουνιστικά και να πιάσετε ότι μπορείτε προκειμένου να έρθετε στην εξουσία. Αυτό σας εγκαλούν.

Ο κ. Βουδούρης έχει μια συγκεκριμένη πολιτική διαδρομή τα τελευταία χρόνια. Δύο φορές έχει διαγραφεί από τα κόμματα που ήταν κάνοντας κριτική στις ασκούμενες πολιτικές σε καιρό μνημονίου. Εάν λοιπόν, και σας λέω ξεκάθαρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με ανθρώπους οι οποίοι σήμερα εκπέμπουν ένα τέτοιο πολιτικό στίγμα, τότε θα έλεγα ότι θα είχε μια στενή αντίληψη συμμαχιών. Εμείς δεν την έχουμε.

– Φαντάζομαι, υποψήφιος, όταν μάλιστα υπάρχει μια τέτοια επιδίωξη, δεν γίνεται ο πρώτος που περνάει απ΄ έξω και λέει α, τον ξέρω, είναι καλό παιδί.. για να τον ακούσουμε. Εδώ βλέπω ότι δεν έχετε δει τα στοιχειώδη για τον κ. Καριπίδη. Μήπως εκτίθεστε με όλα αυτά;…

Εδώ υπάρχουν υπουργοί, για τους οποίους ξέρουμε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά όλο το βίο και την πολιτεία τους και είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν θητεύσει σε ακροδεξιές οργανώσεις, έχουν μιλήσει ενάντια στους Εβραίους και χαρακτηρίζονται από ρατσιστικές απόψεις. Κι έχουν μιλήσει μάλιστα και πολλοί απ΄ αυτούς, συνεργάτες του πρωθυπουργού, και για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Όχι εμείς που δεν ξέραμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει να έχεις το θάρρος, όταν ανακαλύπτεις την πραγματικότητα να τη διορθώνεις. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία. Κι αυτό πρέπει να επαινέσετε αυτή τη στιγμή.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού