Σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
480

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ‘ακούμε’ και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η μεγάλη βιώσιμη συμφωνία». Αύριο συνέρχεται, με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup προκειμένου να εξεταστεί το «κοινό έδαφος».

Εξάλλου, την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να υποβάλλει αύριο νέο αίτημα για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρυθμίσεων βεβαίωσαν από τις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως υπάρχει ευρεία κατανόηση απ’ όλες τις πλευρές ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε υπάρχει η ανάγκη για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι αυτή η συμφωνία να καλύψει τις ανάγκες του τρέχοντος μήνα. Τέλος, οι ίδιες πηγές είπαν ότι ο πρωθυπουργός θα εκθέσει σήμερα στους ομολόγους του κείμενο προτάσεων που θα συνδυάζει τις προτάσεις των θεσμών, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού