Σβίγκου: Ατυχείς και προβληματικές οι δηλώσεις Πανούση

Ατυχείς και προβληματικές, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, η εκπρόσωπος του Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, προσθέτοντας μάλιστα ότι η συνολική του στάση δεν βοηθά στο έργο της κυβέρνησης.

Με συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η Ράνια Σβίγκου αναφέρεται στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι ένα συνέδριο στρατηγικού επανακαθορισμού, το οποίο θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη νέα συνθήκη και το κόμμα θα απαντήσει συλλογικά στα ερωτήματα που προκύπτουν, τόσο με τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και με τη βιωσιμότητα του αριστερού σχεδίου στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματιστεί σοβαρά την προηγούμενη περίοδο και γι΄ αυτό είναι στο χέρι όλων να λειτουργήσουν συλλογικά και από κοινού να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα.

Για τον Γιάννη Πανούση
Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Γιάννη Πανούση που τυγχάνουν αποδοκιμαστικών σχολίων από άλλους υπουργούς και το κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να μένει στην κυβέρνηση, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν δηλώσεις του κ. Πανούση, όπως αυτές ενάντια στη Νεολαία του κόμματος. Είναι ατυχείς και προβληματικές και δεν νομίζω ότι η συνολική του στάση βοηθά στο έργο της κυβέρνησης. Τα «φάλτσα» και οι προσωπικές στρατηγικές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτή τη συγκυρία… Με δεδομένο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις συγκρότησαν μια αστυνομία εχθρική απέναντι στους πολίτες, η οποία δεν σεβόταν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να συγκρουστεί με αυτήν την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση».

Συνέδριο
Στο ερώτημα τι θα κληθεί να αποφασίσει το έκτακτο συνέδριο, η κ. Σβίγκου απαντά ότι το χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, την πεντάμηνη διαπραγμάτευση και την κατάληξή της σε συμφωνία, υπό τις ασφυκτικές συνθήκες που έγιναν όλα αυτά, σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση που δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή ενός συνεδρίου στρατηγικού επανακαθορισμού, το οποίο θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη νέα συνθήκη, ώστε το κόμμα να απαντήσει συλλογικά στα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και με τη βιωσιμότητα του αριστερού σχεδίου στην Ευρώπη», αναφέρει η Ράνια Σβίγκου και προσθέτει:

«Είναι πάντως αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματιστεί σοβαρά την προηγούμενη περίοδο. Είναι στο χέρι μας όμως να λειτουργήσουμε συλλογικά και να σχεδιάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα. Το συνέδριο μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πρόγραμμα και άσκηση πολιτικής
Ερωτηθείσα για τα περιθώρια άσκησης πολιτικής που αφήνει στην κυβέρνηση το ασφυκτικό καθεστώς του νέου σκληρού προγράμματος, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, έχοντας ως βασικό όπλο τη λαϊκή στήριξη, με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί και πρέπει να εργαστεί για να θέσει τις βάσεις για την απεμπλοκή της χώρας από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια». Στο κατά πόσον ήταν επαρκής η προετοιμασία της κυβέρνησης για μια τόσο σκληρή διαπραγμάτευση σε τόσο σύντομο χρόνο, η κ. Σβίγκου δηλώνει: «Η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση με μια ισχυρή λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας, ωστόσο, όπως διαφάνηκε από την πορεία της διαπραγμάτευσης, για τους κυρίαρχους της Ευρώπης το μείζον είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η «τήρηση των συμφωνηθέντων». Υποτιμήσαμε τους δυσμενείς συσχετισμούς σε επίπεδο Ευρώπης, την ενισχυμένη χρηματοπιστωτική θωράκιση της ευρωζώνης απέναντι στον «ελληνικό κίνδυνο», αλλά και το γεγονός ότι το Grexit συνιστά απειλή για ένα μόνο μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ενώ για ένα άλλο αποτελεί μέρος του σχεδίου της». Στο σημείο αυτό προσθέτει όμως ότι «θα ήταν ισοπεδωτικό και άδικο να αγνοήσουμε τα όσα κατάφερε η κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο. Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, διεθνοποίησε το ελληνικό ζήτημα, έκανε συμμαχίες και συνέβαλε ουσιαστικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Το #This is a coup δεν αποτελεί παρά την πιο εντυπωσιακή έκφραση της κοινής αντίληψης ότι η Ελλάδα έπεσε θύμα ωμού πραξικοπήματος».

Ακραίες απαιτήσεις και το σχέδιο Σόιμπλε

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει εξάλλου ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει, παρά την επώδυνη συμφωνία της συνόδου κορυφής. «Η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη ότι και στο επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσει ακραίες απαιτήσεις. Όλα δείχνουν πως το σχέδιο του Σόιμπλε για «προσωρινό time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη «ήρθε για να μείνει». Δεν θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί τυχαία η πρόσφατη επίθεση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Σαπέν στον Γερμανό ομόλογό του ακριβώς για αυτό το ζήτημα», αναφέρει η κ. Σβίγκου και προσθέτει ότι η κυβέρνηση, λοιπόν, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη ως προς το δόγμα της πολιτικής της λιτότητας, ρωγμές που η ίδια προκάλεσε με την πεντάμηνη διαπραγμάτευση. Να αξιοποιήσει το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, να έρθει σε επαφή με διεθνείς πρωτοβουλίες και φορείς, κόμματα και προσωπικότητες, προβάλλοντας ένα διαφορετικό υπόδειγμα οργάνωσης της Ευρώπης.

Τα ΜΜΕ
Η κ. Σβίγκου σε ερώτηση σχετικά με την εκτεταμένες περικοπές στο προσωπικό καναλιών κατά την έναρξη της συζήτησης για την αδειοδότησή τους, αναφέρει ότι «από την αρχή της οικονομικής κρίσης και με πρόσχημα την περικοπή εσόδων σε μερίδα των ΜΜΕ έχει επικρατήσει κλίμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, με απολύσεις, μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία. Με αφορμή τη συζήτηση για την αδειοδότησή τους οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών μέσων χρησιμοποιούν ως «ασπίδα προστασίας» τους εργαζόμενους».

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ασυδοσίας, το οποίο συνδέεται ευθέως με τις σχέσεις διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος με τα ΜΜΕ και τα μεγάλα συμφέροντα», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «με το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιχειρείται η ρύθμιση με σαφείς και αυστηρούς κανόνες ενός προβλήματος 25 ετών. Αν και από το 2007 υπήρχε νόμος για τη διενέργεια διαγωνισμού, η εφαρμογή του αναβάλλεται διαρκώς με τροπολογίες δημιουργώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας των τηλεοπτικών σταθμών».

Σε ερώτηση για την «ενορχηστρωμένη επίθεση από μερίδα των συστημικών ΜΜΕ σπίλωσης και λοιδορίας» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η Ράνια Σβίγκου απαντά πως η επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμενόμενη, καθώς η νομιμότητα θα πλήξει όλους όσοι είχαν μάθει εδώ και τόσα χρόνια στο καθεστώς της αδιαφάνειας και της αυθαιρεσίας και προσθέτει: «Θα έλεγα μάλιστα ότι, παρ’ όλο που αυτή η επίθεση κατευθύνεται απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, στόχευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του».

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία