Ρωμανιάς: Ελεύθερους επαγγελματίες ζητούν οι θεσμοί τους αγρότες!

- in ΓΥΝΑΙΚΑ
587

Αποκαλυπτικός υπήρξε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και το δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη.

Ερωτηθείς για τι ζητάνε οι Θεσμοί στο θέμα του ασφαλιστικού, ο κ. Ρωμανιάς απάντησε:

«Είναι το γνωστό πακέτο, το πρόβλημα είναι αν επιμείνουνε να περάσουνε τώρα ή αν έχουμε τη δυνατότητα τα κυριότερα, τα πιο βαριά από τα κομμάτια του συνταξιοδοτικού να τα κρίνουμε και να τα συζητήσουμε συνολικά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Τα «βαριά» είναι τα όρια ηλικίας. Είναι οι μειώσεις στις περιπτώσεις των μειωμένων (πρόωρων) συντάξεων. Είναι 6% τώρα, αυτοί θέλουν να γίνει 16%. Έχουμε κάνει μια πρόταση να το απαλύνουμε λίγο, δεν ξέρουμε αν θα την δεχτούνε. Η πρόταση είναι να μπει το 10% αλλά επί του συνόλου διότι η πρόταση που έχει γίνει από αυτούς είναι 16% το χρόνο κάθε χρόνο. Στην ουσία είναι κατάργηση (των πρόωρων συντάξεων). Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι σε εξέλιξη.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που επίσης είναι πολύ σοβαρό είναι τι θα γίνει με τον ΟΓΑ. Στον ΟΓΑ θέλουν να μετατραπούν οι αγρότες σε ελεύθερους επιχειρηματίες και να υπαχθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις που είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σημαίνει ότι θα διαφοροποιηθεί και η σύνταξή τους και θα πολλαπλασιαστεί και η εισφορά την οποία πληρώνουν.

Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η εναρμόνιση των εισφορών όλων των ταμείων στα επίπεδα που είναι το ΙΚΑ κάτι που είναι επίσης μεγάλο θέμα και θέλει συζήτηση. Επομένως όλα αυτά τα κεντρικά ζητήματα το πώς δηλαδή θα κάνουμε ένα ασφαλιστικό που να είναι μακροχρόνια οικονομικά βιώσιμο θα πρέπει να συζητηθούν τα ζητήματα αυτά μαζί, να είναι μεταξύ τους οι λύσεις που θα δοθούν συμβατές και να κατατείνουν σε αυτή την δημιουργία του νέου συστήματος. Το να παίρνουμε περιπτωσιακές ρυθμίσεις χωρίς να υπάρχει μια συνολική εικόνα είναι λάθος».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μετάθεσης της σχετικής συζήτησης τον Οκτώβριο, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε:

«Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα και σήμερα συζητείται ακόμα το θέμα στα τεχνικά κλιμάκια μέχρι και την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση.

Τα άλλα θέματα πλέον τα δεχόμαστε, δεχόμαστε τις αλλαγές στο νόμο 4334 είναι ο ένας από τους δύο νόμου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα γιατί έχουν γίνει χοντρά λάθη εκεί και μας το υποδεικνύουν και θα κάνουμε τις διορθώσεις που μας λένε».

You may also like

Χάρι και Mέγκαν στο Spotify

Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας και η σύζυγός