Ρομπάι: Ψάχνει τη λύση για την Κομισιόν

Με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της διαδοχής του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι έχει σήμερα συναντήσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ρομπάι συναντήθηκε ήδη με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Χάνες Σβόμποντα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ρομπάι ο νέος πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε ότι κατέστησε σαφές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως νέος πρόεδρος της Κομισιόν δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα επεσήμανε πως αναμένει από τον κ. Ρομπάι να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εφόσον εγκριθεί από τους “28” θα λάβει τη θετική ψήφο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Ιουλίου.

Ο κ. Βέμπερ προειδοποίησε ακόμη ότι όσοι είναι “αναποφάσιστοι” μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και κωλυσιεργούν την έγκριση της υποψηφιότητας Γιούνκερ κινδυνεύουν να οδηγήσουν την ΕΕ σε άνευ προηγουμένου πολιτική και θεσμική κρίση. “Δεν πρόκειται για μοίρασμα αξιωμάτων σε πολιτικές προσωπικότητες, αλλά για την ανάγκη περαιτέρω εκδημοκρατισμού και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της ΕΕ έναντι των πολιτών”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέμπερ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η αυξανόμενη υποστήριξη προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία διακρίνει τις τελευταίες ημέρες, θα έχει αίσιο τέλος για τον υποψήφιο του ΕΛΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον Χέρμαν Φαν Ρομπάι δήλωσε ότι ως υποψήφιος της πολιτικής ομάδας με τις περισσότερες έδρες, ο κ. Γιούνκερ θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αναζητήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.

H κωλυσιεργία και οι απειλές όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά κάνουν κακό, είπε ο κ. Σβόμποντα, ο οποίος τόνισε ότι όσοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθυστερούν την απόφαση εκτροχιάζουν τη διαδικασία και συμβάλλουν στην αγανάκτηση των πολιτών με την Ευρώπη.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ