Ρέγκλινγκ: Πρόταση για ένα νέο μέσο χρηματοδότησης των χωρών της Ευρωζώνης

Στην πρόταση για χορήγηση στο μέλλον από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης, που θα αφορούν μικρότερα ποσά και μικρότερη περίοδο αποπληρωμής αλλά παράλληλα θα προβλέπουν λιγότερο αυστηρούς όρους σε σχέση με τα κανονικά προγράμματά του, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία του στο Brookings Institution της Ουάσινγκτον, με θέμα: «Τι θα ακολουθήσει στην Ευρωζώνη», ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η ιδέα πίσω από μία τέτοια δυνατότητα είναι ότι «θα ήταν πιθανόν πιο υγιές για την Ευρωζώνη συνολικά να σταθεροποιεί έγκαιρα μεμονωμένες χώρες της, με τη βοήθεια μικρότερων και πιο βραχυπρόθεσμων δανείων έκτακτης ανάγκης, παρά να περιμένουμε μέχρι να ξεσπάσει μία μεγάλη κρίση και να χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής».

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η χορήγηση τέτοιων δανείων θα αποτελούσε μία δυνατότητα στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μέσου για μακροοικονομική σταθεροποίηση σε περίπτωση ασύμμετρων σοκ που δεν επηρεάζουν όλη την Ευρωζώνη αλλά μόνο μία ή δύο χώρες. Υπάρχουν αυτή την περίοδο αρκετές προτάσεις για την πιθανή μορφή ενός τέτοιου μέσου, είπε, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για ένα Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες (rainy day fund). «Πολλές από τις προτάσεις αυτές προσφέρουν καλά χαρακτηριστικά για τη σταθεροποίηση.

Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα μοντέλα συνεπάγονται κάποιες μόνιμες μεταβιβάσεις, οι οποίες είναι πολιτικά μη αποδεκτές και δεν είναι πραγματικά αναγκαίες από οικονομική άποψη, με δεδομένη τη μεγάλη ετήσια ροή μεταβιβάσεων στην ΕΕ», πρόσθεσε.

You may also like

Ελληνίδα υποπλοίαρχος έκανε γιορτές ανοιχτά του ατλαντικού ωκεανού

Στον Ατλαντικό ωκεανό, ανοιχτά της Βραζιλίας, στο υπερδεξαμενόπλοιο