Πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης στο μεταναστευτικό

- in ΓΥΝΑΙΚΑ
513

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, μεταφέροντας από τη Μυτιλήνη 2.187 μετανάστες.Από το λιμάνι της Μυτιλήνης αναχωρεί με προορισμό τον Πειραιά και το καταμαράν Tera Jet μεταφέροντας άλλους 1.700 μετανάστες.

Έξω από τη Μυτιλήνη βρίσκεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star Patmos το οποίο αναμένεται να δέσει στο λιμάνι και να παραλάβει και αυτό μόνο μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πλοιοκτήτρια εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Ναυτιλίας, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ναύλωσης του πλοίου.
Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης είχε προχωρήσει χθες σε πρόκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος, για τη ναύλωση δύο πλοίων μεταφοράς μεταναστών από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Είχε ζητηθεί από τους τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας που εκπροσωπεί του ακτοπλόους οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να υποβάλλουν εντός 24 ωρών τις δικές τους προτάσεις.
Στο μεταξύ, στη διάσωση 474 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή σε 11 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών της Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου και Κω.

Πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ συγκεντρώνεται υλικοτεχνική υποδομή και ιατροφαρμακευτικό υλικό για το Δήμο Λέσβου , που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω του τεράστιου όγκου προσφύγων και μεταναστών που δέχεται καθημερινά.

Με επιστολή του, προς όλους του Δημάρχους της χώρας , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης , ζητεί να διαθέσουν έστω και προσωρινά , μηχανήματα, απορριμματοφόρα, σάρωθρα, και βυτία , στο δήμο Λέσβου .
Επίσης , η ΚΕΔΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συντονίζουν κλιμάκιο ιατρών το οποίο θα επισκεφθεί το νησί προκειμένου να παράσχει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια όπου απαιτείται.

Ο ρόλος της Ευρώπης

Από τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διακινητές. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της χώρας του στην επιχείρηση αυτή, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει «να επιτρέψει να μετατραπεί η θάλασσα σε ομαδικό τάφο μεταναστών».

Ήδη από τον Ιούνιο συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR MED δύο πολεμικά πλοία της Γερμανίας, τα οποία μέχρι τώρα έχουν διασώσει 7.200 μετανάστες.

Τους επόμενους μήνες η ΕΕ θέλει να καταπολεμήσει με πιο ενεργά μέσα τους διακινητές. Στις Βρυξέλλες γίνεται ήδη λόγος για τη δεύτερη φάση της EUNAVFOR MED και σύντομα πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

You may also like

Χάρι και Mέγκαν στο Spotify

Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας και η σύζυγός