«Πρωτοβουλία των 58»: επίσπευση διαδικασιών;

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
473

«Δεν μετατρεπόμαστε σε πολιτικό οργανισμό ή πολιτική κίνηση» τονίζουν οι συμμετέχοντες

Πολύωρη και έντονη ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της «Πρωτοβουλίας των 58», με φόντο τη συνάντησή τους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να ενημερωθούν με τη διαδικασία επιλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.

Στη χθεσινή σύσκεψη παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ της «Πρωτοβουλίας των 58» και των υπόλοιπων πολιτικών κινήσεων (Δυναμική Ελλάδα, Νέοι Μεταρρυθμιστές κτλ), με τις τελευταίες να ζητούν επίσπευση διαδικασιών. Από την πλευρά τους ιδρυτικά στελέχη της «Πρωτοβουλίας των 58» (Βούλγαρης, Μπένος, Δρέττα) δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το αν η ανανέωση και η αξιοκρατία στο ευρωψηφοδέλτιο θα μετουσιώθούν σε πράξη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ολομέλειας των 58:

«Οι 58 στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια των δυνάμεων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στις ευρωεκλογές. Καθώς η αντιπαράθεση παίρνει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, είναι ανάγκη να μην περάσει η πόλωση που επιδιώκει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σκηνικό οι πολίτες, τα κόμματα, οι κινήσεις και τα στελέχη της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να αντιτάξουν το όπλο της συνεργασίας και της ανανέωσης ταυτόχρονα. Οι 58 αγωνίζονται μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου μας και με ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, για μια αλλαγή στην Ευρώπη που θα πει ούτε λιτότητα ούτε λαϊκισμός.

Ο αγώνας θα πρέπει να δοθεί στο όνομα της Παράταξης και με το πνεύμα παράταξης. Θα πρέπει να εκπροσωπείται από ένα ψηφοδέλτιο αξιοκρατικό, ανανεωτικό που θα προκύψει από συναινετική διαδικασία και θα έχει την έγκριση όλων των μερών. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την ανάδειξη στελεχών από τις νεώτερες γενιές είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας και το ΠαΣΟΚ ήταν και ειναι ο κατεξοχήν δέκτης της κριτικής και του αιτήματος. Ως 58 δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά μας ενδιαφέρουν τα κριτήρια και οι διαδικασίες διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου ώστε να ανταποκρίνεται στο πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου. Με αυτό το πνεύμα συνομιλούμε με τις άλλες δυνάμεις της Παράταξης για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινή συνδιάσκεψη με την παρουσία του ΕΣΚ. Χωρίς αυτές, δεν θα έχει νόημα η συμμετοχή μας.

Οι 58 συμμετέχουν στις προσπάθειες διατηρώντας τον χαρακτήρα της Πρωτοβουλίας πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, με βάση το τετράπτυχο: εθνική ανασυγκρότηση και δουλειές – αλλαγή του πολιτικού συστήματος – γενναία στήριξη των αδύναμων και των φτωχών – περισσότερη αλλά διαφορετική Ευρώπη. Δεν μετατρεπόμαστε σε πολιτικό οργανισμό ή πολιτική κίνηση. Οι στόχοι και το αίτημα που μας συνένωσαν πηγαίνουν πολύ πέρα από τις ευρωεκλογές».

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού