Προστασία (;) θυμάτων ρατσιστικής βίας

- in ΓΥΝΑΙΚΑ
442

Τι αναφέρει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Πριν τρεις μήνες, Ιρανός μετανάστης έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης όταν τρεις μαυροφορεμένοι άντρες του δάγκωσαν και έκοψαν το αυτί. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), στο πλαίσιο του Προγράμματος ENOUGH που υλοποιεί μαζί με τους ΓτΚ, ανέλαβε τη νομική υποστήριξη του θύματος προχωρώντας στην καταγγελία των δραστών στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ήδη από τις 18/10/2013 (τηλ. 11414).

Μετά τη πρόκληση του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ για τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν, έστω και δύο μήνες αργότερα, να εξετάσουν την εν λόγω καταγγελία.

Δυστυχώς, το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος αυτού ήταν η επίσκεψη περιπολικού στη διεύθυνση κατοικίας του το μεσημέρι της Παρασκευής 10/1/2014, η μεταφορά του στη ΓΑΔΑ, η σύλληψή του (!), η έκδοση πράξης επιστροφής και η κράτησή του για τρεις ημέρες στο Τμήμα Αλλοδαπών Αθηνών, κίνδυνοι τους οποίους διατρέχουν όλα τα θύματα που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα στην περίπτωση που καταγγείλουν το περιστατικό εις βάρος τους και επιδιώξουν τη ποινική δίωξη των ενόχων.

Η άρση της κράτησής του, το βράδυ της Δευτέρας 13/1/2014 κατόπιν παρέμβασης του ΕΣΠ, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ένα θύμα ρατσιστικής βίας είναι πλέον σε διαδικασία αναγκαστικής απομάκρυνσης από τη χώρα για την οποία μάλιστα έχει τεθεί προθεσμία 6 ημερών(!), παρά το γεγονός ότι η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το ΕΣΠ αναμένει από το αρμόδιο όργανο της Ελληνικής Αστυνομίας – Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ – να ενσκήψει, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εισαγγελικό λειτουργό, στη διερεύνηση των καταγγελλομένων – την ουσία του περιστατικού – και να μην απασχολεί τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Απελάσεων) τα οποία επιτελούν απολύτως διαφορετικό σκοπό.

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι βέβαιο ότι το πρόσφατα θεσμοθετημένο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας θα αποτύχει πανηγυρικά, ενώ οι αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων εδώ και χρόνια, θα τίθενται σε διαδικασία επιστροφής, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και με κίνδυνο ματαίωσης της ποινικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προστασία τους και τη τιμωρία των δραστών της επίθεσης.

Τέλος, σε σχέση με την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού, υπενθυμίζεται το νομικό προηγούμενο της περίπτωσης των πυροβολισμών στη Μανωλάδα Ηλείας, στις 17/4/2013, όταν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας παρήγγειλε προφορικά στο Τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας να απέχει από οποιαδήποτε πράξη σύλληψης των θυμάτων, ακριβώς για να διερευνηθεί αποτελεσματικά το καταγγελλόμενο από αυτά αδίκημα.

You may also like

Χάρι και Mέγκαν στο Spotify

Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας και η σύζυγός