Πεταλωτής: Με την Ελιά έγινε μια τρύπα στο νερό

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
474

Ο Γιώργος Πεταλωτής συνεχίζει να είναι δραστήριος στην πολιτική σκηνή του τόπου, να συναντάει ομοϊδεάτες του και να αγανακτεί γιατί το ΠΑΣΟΚ διαδραματίζει ένα ρόλο συμπληρωματικό στην οποιασδήποτε κυβέρνηση Το 8% της Ελιάς στις Ευρωεκλογές δεν είναι αποτέλεσμα θριάμβου, απλώς είναι αποτέλεσμα μη κατάρρευσης, θα πει ο πρώην βουλευτής Ροδόπης.

Είναι από τα ενεργά πολιτικά και κομματικά στελέχη που θέλουν Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (και όχι της Ελιάς) με κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις να προσέλθουν. Ο Γιώργος Πεταλωτής, μπορεί όπως παραδέχεται στο «Χ» να μην εκδίδει «δελτία Τύπου» για όσα προκύπτουν από τις επαφές του στην Αθήνα, όμως συνεχίζει να είναι δραστήριος στην πολιτική σκηνή του τόπου, να συναντάει ομοϊδεάτες του και να αγανακτεί γιατί το ΠΑΣΟΚ διαδραματίζει ένα ρόλο συμπληρωματικό στην οποιασδήποτε κυβέρνηση. Δεν μας εκφράζει κάτι τέτοιο, ούτε ως ιδεολογία ούτε ως πολιτική πράξη, θα πει χαρακτηριστικά και ετοιμάζει τις προτάσεις του για την κεντρική επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, οπότε αναμένεται να γίνουν περισσότερα γνωστά σε σχέση με την πορεία του άλλοτε κραταιού κόμματος. Αφήνει αιχμές για την Ελιά και τους διαχειριστές της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το 8% της Ελιάς στις Ευρωεκλογές δεν είναι αποτέλεσμα θριάμβου, αλλά αποτέλεσμα μη κατάρρευσης.

Διαπιστώνουμε ότι δε λειτουργούν οι νομαρχιακές επιτροπές και τα τοπικά συμβούλια του ΠΑΣΟΚ όπως παλιά, δεν υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα που να ελέγχει από πλευράς κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι «χάλασε» αυτή η αλυσίδα;
-Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί περισσότερο κυβερνητικά στηρίζοντας μια κυβέρνηση για λόγους εθνικής ανάγκης – που και αυτό σηκώνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση – και έχει χάσει την οργανωτική του επαφή με την κοινωνία. Η οργάνωση για πολλούς δε λέει τίποτα αλλά έχουμε υποχρέωση να έχουμε επαφή με την κοινωνία και η μόνη επαφή που μπορεί να έχει ένας πολιτικός χώρος ή ένας πολιτικός φορέας με την κοινωνία είναι μέσο των οργανώσεών του. Αυτό σήμερα λείπει, με αποτέλεσμα να αφήνουμε περιθώριο στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ να μονοπωλούν το πολιτικό σκηνικό και φυσικά να υπάρχει μία πολύ μεγάλη αγωνία των πολλών πολιτών που ανήκαν στη λεγόμενη δημοκρατική παράταξη, οι οποίοι ψάχνουν τρόπο να εκφραστούν και αυτό το είδαμε και στις Ευρωεκλογές. Έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε όλοι, να σταματήσει αυτή η άπνοια και η ασφυξία που υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και κατ’ επέκταση και στη χώρα. Βλέπουμε μείζονα ζητήματα, όπως η ΔΕΗ, που αρχίζουν να αποτελούν ένα μέρος ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση, να χρησιμοποιούνται πάλι με ένα παλιό τρόπο, όπως γινόταν παλιά προ κρίσης, «πολιτικάντικο» και εύκολο. Η ΝΔ για να φανεί ως μεταρρυθμιστικός φορέας και ο ΣΥΡΙΖΑ για να φανεί ως επαναστατικός φορέας.

Τι λέτε σε αυτές τις κλειστές συναντήσεις των 8-9 ατόμων; Τι κουβεντιάζετε σε αυτά τα «κλειστά τραπέζια», στο φως της δημοσιότητας δε μπορεί να βγει κάτι;
-Δεν συζητάμε κάτι κρυφό εννοείται αλλά συζητάμε την τακτική που θα επιδιώξουμε να αποκτήσουμε, να προτείνουμε καλύτερα. Εγώ ήδη έχω δώσει ένα άρθρο σε εφημερίδα όπου λέω τις απόψεις μου. Εκείνο το οποίο είναι κρίσιμο για μας είναι να υπάρξει ένα συνέδριο, όπως έχει ήδη διακηρυχτεί, το οποίο να είναι συνέδριο ιδρυτικό ουσιαστικά, να είναι ανοιχτό, να μην έχει σχέση με τα συνέδρια της παλιάς εποχής, τα διεκπεραιωτικά και φυσικά εκεί να τεθούν όλα τα ζητήματα τα οποία αποτελούν έκφραση της αγωνίας των πολιτών, οι οποίοι στήριζαν παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη και τώρα είναι είτε αποστασιοποιημένοι είτε έχουν πάει σε άλλα κόμματα, κυρίως όμως δεν έχουν πάει πουθενά. Αυτό το συνέδριο θα είναι συνέδριο της Ελιάς, του ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης κεντροαριστεράς; -Θέτετε το σωστό ζήτημα νομίζω, γιατί κάποιοι προσπαθούν μέσω άλλων διαδικασιών και προσώπων να υποκαταστήσουν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα. Κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι θα ανανεωθούμε, ότι δε θα υπάρχει τίποτα παλιό, με πρόσωπα τα οποία δεν ξέρω από πού προέρχονται και κυρίως τι πρεσβεύουν. Νομίζω ότι θα πρέπει, ως ΠΑΣΟΚ μιλάω, να δούμε πρώτα τα του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί κανείς να πάρει αποφάσεις υποκατάστασης ενός πολιτικού φορέα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, με κάτι άλλο, όπως είναι η Ελιά, που απεδείχθη ότι δεν υπήρχε ειλικρίνεια στις συζητήσεις που έγιναν. Αν σκεφτούμε πως ξεκίνησε και πως κατέληξε η ιστορία με την Ελιά, φάνηκε ότι δεν έγινε τίποτα, αλλά μια τρύπα στο νερό. Άρα νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, να συζητήσουμε, να κάνουμε τα τεράστια βήματα που χρειάζονται να γίνουν, να σταματήσουμε να μην υπάρχουμε, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό συμβαίνει, ακόμη και στις τοπικές μας κοινωνίες.

Πιστεύετε ότι είναι εγκλωβισμένος και μπερδεμένος αυτή τη στιγμή ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ;
-Στις Ευρωεκλογές ζήσαμε την αγωνία πολλών πολιτών, που είχαν αποφασίσει να μην ψηφήσουν ΠΑΣΟΚ για πολλούς λόγους. Είχαν αποφασίσει να καταδικάσουν πολιτικές. Σκέφτονταν τελευταία στιγμή τι θα ψήφιζαν, γιατί δεν τους εξέφραζε κάποιο άλλο κόμμα. Κάποιοι ψήφισαν Ελιά, γι’ αυτό υπάρχει και το 8% της Ελιάς, που εννοείται πως δεν είναι αποτέλεσμα θριάμβου, απλώς είναι αποτέλεσμα μη κατάρρευσης. Από την άλλη υπάρχει και πολύς κόσμος που, αν δει ότι γίνεται κάτι σημαντικό στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι θα επιστρέψει, και το λέω αυτό βάσει των συζητήσεων που έχω κάνει σε όλη την Ελλάδα. Αυτό όμως απαιτεί προτάσεις και πολιτικές θέσεις, οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν και δεν εκφράζονται. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε το ρόλο μας σε ένα ρόλο συμπληρωματικό οποιασδήποτε κυβέρνησης, γιατί δεν μας εκφράζει κάτι τέτοιο, ούτε ως ιδεολογία ούτε ως πολιτική πράξη.

Πριν από λίγες μέρες ο πρώην υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε «χρυσή εφεδρεία» τον Κώστα Καραμανλή. Θα χαρακτηρίζατε εσείς «χρυσή εφεδρεία» τον Γιώργο Παπανδρέου;

-Οι εσωτερικές συζητήσεις που γίνονται μπορεί να αφορούν και πολιτικούς αρχηγούς και πρώην πολιτικούς αρχηγούς. Ο καθένας έχει τους ηγέτες ή πρώην ηγέτες με τους οποίους βρίσκεται πιο κοντά. Είναι γνωστό ότι ο κ. Στυλιανίδης βρίσκεται κοντά στον κ. Καραμανλή, όπως και εγώ βρίσκομαι κοντά στον κ. Παπανδρέου. Αυτά, όμως, τα οποία αφορούν τον Έλληνα πολίτη είναι το τι γίνεται με το μέλλον της χώρας. Έχουμε ξεφύγει πλέον. Νομίζω ότι θα υποτιμούσαμε, εάν μπαίναμε δίπλα σε ποιον αρχηγό βρισκόμαστε ή ποιον θεωρούμε πιο κοντά.

Δηλαδή αντιλαμβάνεστε ότι για τον περισσότερο κόσμο έχει τελειώσει ο κύκλος της παλιάς αυτής «χρυσής εφεδρείας»;
-Δεν ξέρω αν έχουν τελειώσει οι κύκλοι αυτών των πολιτικών, γιατί είναι μεγάλη κουβέντα στο σημερινό ρευστό πολιτικό τοπίο να πούμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τέλειωσε ο κύκλος αυτών των πολιτικών και ξεκίνησε ο κύκλος κάποιων που σήμερα βρίσκονται στη Βουλή και την απαξιώνουν καθημερινά. Άρα, θα πρέπει να είμαστε και επιφυλακτικοί σχετικά με το τι τέλειωσε και τι έχει αρχίσει. Αυτό, όμως, που πραγματικά νομίζω αφορά τον Έλληνα πολίτη, είναι ποιες πολιτικές μπορούν να εκφραστούν από εδώ και πέρα, ποιοι μπορούν να τις εκφράσουν και με ποια εχέγγυα σοβαρότητας.

Εσείς, έστω ότι οι εκλογές γίνονται σε 5-6 μήνες, εστιάζετε το ενδιαφέρον σας στο νομό Ροδόπης; Θα θέλατε να είστε ξανά υποψήφιος;
– Εγώ είχα την απεριόριστη τιμή να εκλέγομαι στη Ροδόπη και ως νομαρχιακός σύμβουλος και ως βουλευτής και το θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή από τους συμπολίτες μου. Η Ροδόπη με αφορά, εννοείται, και αυτά τα δύο χρόνια που είμαι εκτός της ενεργούς πολιτικής. Ακόμη και τώρα που είμαι στην Αθήνα και κάνω επαφές με υπουργεία ενδιαφέρομαι για τα προβλήματα της περιοχής μου. Δεν βγάζω δελτίο τύπου, δεν με αφορά κάτι τέτοιο. Εκείνο που με αφορά, όμως, είναι να προσπαθώ να συμβάλλω στην επίλυση προβλημάτων. Εδώ πέρα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό, χωρίς να θίγω τους βουλευτές που έχουμε σήμερα στην περιοχή μας, αλλά υπάρχει μια τεράστια στασιμότητα που δεν οφείλεται μόνο στην τεράστια κρίση αλλά και σε θέματα αποψίλωσης σημαντικότατων υπηρεσιών στην περιοχή μας, τις σχολές αστυνομίας και το λιμενικό, ζητήματα ανάπτυξης. Δε γίνεται να μην ιδρώνει το αυτί κανενός και δεν γίνεται να μην υπάρχουν παρεμβάσεις πολιτικές, οι οποίες να είναι καίριες για την περιοχή μας. Η ανάπτυξη της περιοχής μας, η ανάπτυξη της Θράκης, είναι η μόνη απάντηση, και όχι θεωρητικά με επιτροπές επί επιτροπών, γιατί έχω διαφωνήσει σε ζητήματα τέτοια και διαφωνώ στο ότι με κάποιες επιτροπές διακομματικές θα λύσουμε τα θέματα. Ας σκεφτεί κανείς ότι η περιοχή της Ροδόπης έχει κατακλειστεί από τουρίστες από Ρουμανία, Βουλγαρία και αλλού, και εμείς συζητάμε ακόμη για το πώς θα αναπτυχθούμε τουριστικά, τότε αντιλαμβάνεστε ότι τα κενά είναι τεράστια.

Υπάρχει κάποια άλλη συνάντηση που επίκειται με πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ;
-Συναντήσεις γίνονται και θα γίνονται. Υπάρχει η κεντρική επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και νομίζω ότι θα πρέπει να εκφραστούμε με πιο συγκεκριμένο τρόπο και με έναν τρόπο, ώστε να ακουστούμε από όλους και όλες.

Πηγή: xronos.gr

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού