ΠΑΣΟΚ: Καρικατούρα χωρίς προοδευτική ταυτότητα για το Μ.Χρυσοχοίδη

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
241

Υπέρ της σύναψης μίας νέας καθαρής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προθεσμίες με ημερομηνία τέλους τάχθηκε σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στο Newsit και τον Σπύρο Μουρελάτο, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι συμπληρωματική ή παρακολούθημα κάποιας άλλης πολιτικής δύναμης ή συμπληρωματικό μέρος σε κάποια κυβέρνηση, αλλά να καταστεί αυτοδύναμο πολιτικό κόμμα, διεκδικώντας τη θέση, που του αρμόζει στο πολιτικό φάσμα της χώρας.

Ερωτηθείς για την εξεύρεση των 180 βουλευτών, που απαιτούνται για την εκλογή νέου ΠτΔ, ο κύριος Χρυσοχοίδης, υπογράμμισε πως αυτοί οι βουλευτές πρέπει να διαμορφώσουν τη νέα πλειοψηφία, που θα αντανακλά τη νέα Ελλάδα και τη νέα Ελληνική ενότητα, αποσυνδέοντας τη συγκεκριμένη “πολιτική άσκηση” από τη πιθανότητα πρόωρων εκλογών, αν και επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μολονότι, απέφυγε να υπεισέλθει στην ονοματολογία γύρω από τον νέο ΠτΔ, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επέμεινε πως έχει σημασία το πρόσωπο του νέου ΠτΔ και περιγράφοντας το τόνισε πως δεν πρέπει να είναι ένας συνταξιούχος πολιτικός, ή ένα ουδέτερο πρόσωπο, αλλά να έχει ενεργό ρόλο στις απαιτούμενες αλλαγές.

Σε ερώτηση κατά πόσον προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Χρυσοχοίδης σημείωσε πως τον ενδιαφέρουν οι αλλαγές, που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα και το μέλλον της παράταξης, τόνισε, πάντως, με νόημα “μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι την υποχρέωση να την υπερασπιστώ ( παράταξη ) και να αναλάβω την ευθύνη για τα όποια λάθη έχουν γίνει αλλά και για το μέλλον της”.

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δε δίστασε, μάλιστα, να χαρακτήρισει το ΠΑΣΟΚ καρικάτουρα, καθώς, όπως είπε, δεν έχει μία διακριτή προοδευτική ταυτότητα, που να το καθιστά εκλόγιμο και επεσήμανε πως πριν από το όποιο θέμα ηγεσίας, το επικείμενο Συνέδριο θα πρέπει να ασχοληθεί με τις θέσεις του κόμματος και να αποσαφηνιστεί η ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του κόμματος, ότι “ είμαστε δηλαδή η παράταξη του ριζοσπαστικού κέντρου, η προοδευτική Δημοκρατική παράταξης, η προοδευτική Αριστερά, που έχει μάθει να κάνει αλλαγές με κριτήριο το ριζοσπαστικό μέτρο, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη”.

Αναφορικά με την πολιτική συμμαχιών του ΠΑΣΟΚ ο κύριος Χρυσοχοίδης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν έχει καμία ιδεολογικοπολιτική σχέση με τη ΝΔ, απλά συνυπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο, “επειδή αυτό ζήτησε ο ελληνικός λαός”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμπράξει σε κυβερνητικό επίπεδο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν η Κουμουνδούρου λέει “Ναι” στο ευρώ και την Ευρώπη χωρίς επιφυλάξεις. Διεφώνησε και με τους εκπροσώπους της λαικής Δεξιάς, που, όπως είπε: “θέλουν να κυβερνούν τον τόπο μέσα από το κράτος, χωρίς να αλλάζουμε και να πειράζουμε τίποτα, αλοίμονο αν κυριαρχήσουν τέτοιες αντιλήψεις”.

Ερωτηθείς για το διαχωρισμό στο νέο Υπουργικό Συμβουλίο μεταξύ “μεταρρυθμιστών” και “λαικιστών” Υπουργών, ο κύριος Χρυσοχοίδης τόνισε χαρακτηριστικά: “ Ορισμένοι επιχειρούν να παραστήσουν τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ, αλλά δε χρειάζεται κανείς πολίτης να έχει έναν imitation Συριζαίο, μπορεί να πάει κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως όποιος λαικίζει, και επιχειρεί να πάει πίσω τη χώρα και να ανατρέψει ό,τι κάναμε κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό”. Επέμεινε, ωστόσο, πως οι απολύσεις δεν είναι δόγμα, αλλά οι παρεμβάσεις στο κράτος, που χρειάζονται πρέπει να γίνουν κατόπιν αξιολόγησης.

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τόνισε πως δεν θα γίνουν απολύσεις στις συγκοινωνίες, τουναντίον προκηρύσσονται θέσεις εργασίας για τεχνικούς και οδηγούς, ενώ ανεφέρθη και στο παράδειγμα της μείωσης της τιμής των εισιτηρίων. Αποκάλυψε, μάλιστα, για πρώτη φορά, πως έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι, για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό από τον Ευάγγελισμό έως το Γαλάτσι, αλλά και για την επέκταση του προαστιακού από το Αεροδρόμιο έως το Λαύριο. Επανέλαβε, μάλιστα, πως εντός του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί τα εν εξελίξει έργα στους οδικούς άξονες της χώρας.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού