ΠΑΣΟΚ: Η απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
527

Τι αποφάσισε το Κίνημα στην τελευταία συνεδρίαση του κομματικού οργάνου

«Η χώρα βγαίνει από την κρίση και το μνημόνιο. Αλλά κανείς δεν θα βρει έτοιμο το πεδίο της επιστροφής στην αμεριμνησία και το λαϊκισμό. Αν κάποιοι νομίζουν ότι ήρθαν οι αφελείς, όπως εμείς, που σηκώσαμε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης μόνοι μας, και θα έρθουν τώρα αυτοί για να ξαναγυρίσουμε πίσω στις πηγές της κακοδαιμονίας, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελευταία συνεδρίαση.

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, της 22ης Δεκεμβρίου 2013, η ΚΠΕ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψήφισε την εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση της ΚΠΕ:

1.Για την ανάσχεση της ανεργίας: Το κορυφαίο ζήτημα είναι η ανεργία, η απόλυτη ανεργία και η ανεργία των νέων. Εθνικός στόχος πρέπει να είναι με κάθε τρόπο η ανάσχεση της ανεργίας.

Αυτή θα είναι η επόμενη άμεση κυβερνητική πρωτοβουλία που θα πάρουμε: η συγκρότηση εθνικής ομάδας δράσης για την ανάσχεση της ανεργίας. Με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε υποβάλλει εδώ και μήνες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προσωρινών, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οριστικων μέσω επιχειρήσεων, με τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και σε συνεργασία με τις δράσεις του ΟΑΕΔ.

Αλλά ταυτόχρονα είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με τους μηχανισμούς που έχουμε παρουσιάσει (μείωση ασφαλιστικών εισφορών) γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η στήριξη των επιχειρήσεων ως στήριξη της απασχόλησης.

2.Για την Κεντροαριστερά: Η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που ξεκινάει από το τέλος της δεξιάς και φτάνει μέχρι το όριο της κομμουνιστικής αριστεράς, πρέπει να ανασυγκροτηθεί, πρέπει να εκφραστεί. Η συγκρότηση της Παράταξης είναι θεμελιώδης, ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξειδικεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την οποία και εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα.

Στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη δεν ανήκουν οι συγκυριακοί λαϊκιστές και δημαγωγοί. Σε αυτή μπορεί να ανήκει ένα κόμμα που στηρίζει μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης, επί τη βάσει εθνικών προοδευτικών προγραμματικών επιλογών. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και σε όλα τα στελέχη μας που αποχώρησαν, είτε εκφράζονται ως άτομα, είτε εκφράζονται μέσω Κινήσεων μικρών ή μεγάλων. Ξέρουν που είναι το σπίτι τους που είναι ο χώρος τους, πρέπει να προτάξουν το παραταξιακό και εθνικό συμφέρον και να συσπειρωθούν.

3.Για την Ευρώπη: Το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στηρίζει το πρόταγμα για μια άλλη Ευρώπη. Θέλουμε, μια άλλη Ευρώπη και αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη. Θα την πετύχουμε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Θα την πετύχουμε με προοδευτικές κυβερνήσεις στον Νότο και άλλες χώρες. Θα την πετύχουμε με κυβερνήσεις συνεργασίας όπου τα σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορούν να παίξουν ρόλο και να καθορίσουν την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης και της χώρας.

4.Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: Πορευόμαστε προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τους αυθεντικούς εκφραστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τελείωσαν οι κομματικοί έλεγχοι, τα χρίσματα, οι μηχανιστικές προσεγγίσεις. Οι τοπικές κοινωνίες αναδεικνύουν πρόσωπα προοδευτικά, ικανά, με πίστη στην Αυτοδιοίκηση, που θα ηγηθούν των τοπικών Παρατάξεων δημοτικών και περιφερειακών. Έχουμε μια τεράστια περιουσία, έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό καταξιωμένων δημάρχων και Περιφερειαρχών, έχουμε νέα πρόσωπα και θα στηρίξουμε, τις τοπικές κοινωνίες, τις δημοτικές περιφερειακές Παρατάξεις, χωρίς να θέλουμε να ασκήσουμε οποιονδήποτε έλεγχο, χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε κανέναν, με σεβασμό στην Αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς της και τα πρόσωπά της.

5.Για τις ευρωεκλογές: Το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το μόνο στην Ελλάδα, απευθύνει πρόσκληση συνδιοργάνωσης χωρίς αποκλεισμούς με ισοτιμία και απόλυτο σεβασμό σε όλους εκείνους, κινήσεις και πρόσωπα, που εκφράζονται από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η πρόσκλησή μας συνίσταται στην συγκρότηση μιας κοινής Οργανωτικής Επιτροπής για να οργανώσουμε τη Συνδιάσκεψη για την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, με την αιγίδα και τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και με την ενεργό παρουσία του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Συνδιάσκεψη για τις ευρωεκλογές θα εκφράζει το σύνολο της κεντροαριστεράς, το σύνολο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Στην Συνδιάσκεψη θα αποφασιστεί ο τρόπος ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου. Το ψηφοδέλτιο θα προκύψει δημοκρατικά, με διαφάνεια, με συλλογικότητα, με αξιοκρατία σε ένα ψηφοδέλτιο μάχης της συσπειρωμένης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς.

6.Για την οργανωτική ενεργοποίηση του ΠΑΣΟΚ: Άμεσα θα συγκροτηθούν επιτροπές σε όλα τα επίπεδα από τα μέλη των τομέων, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, το Πολιτικό Συμβούλιο, το ΙΣΤΑΜΕ, τη Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών, και βεβαίως σε τοπικό επίπεδο στις περιφέρειες και τους νομούς, για την τοπική ανάπτυξη, για την Αυτοδιοίκηση, για την ευρωπαϊκή προοπτική σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα:

i.Συγκρότηση Επιτροπής Συντονισμού Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών που ήδη λειτουργεί ως πυρήνας με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και του Τομέα Αυτοδιοίκησης.

ii.Συγκρότηση Επιτροπής Συνεργασίας Ευρωεκλογών, η οποία θα πάρει και τις πρωτοβουλίες συνεργασίας για τη μεγάλη Συνδιάσκεψη στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

iii.Συγκρότηση Ομάδας Συνεργασίας που θα μετέχει στις επαφές και στις κοινές δράσεις με τους 58 και όλες τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου κινήσεις και πρόσωπα.

iv.Συγκρότηση Νομαρχιακών Επιτροπών Κοινωνικής Δράσης, μία σε κάθε περιοχή, για την έξοδο από το μνημόνιο, την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση, την έκφραση των τοπικών κοινωνιών στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τη συμμετοχή των περιοχών και των περιφερειών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

v.Συγκρότηση της Επιτροπής Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

You may also like

Από σήμερα, τα δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη,