ΠΑΣΟΚ: Ένα τραγικό εξάμηνο για την Ελληνική Οικονομία

Για «τραγικό απολογισμό της εξάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελληνική Οικονομία» κάνει λόγο σε ενημερωτικό σημείωμά της η Χαριλάου Τρικούπη.

Αναλυτικά, το σημείωμα:

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΟ 3ο ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Τραγικός είναι ο απολογισμός της εξάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελληνική Οικονομία.
Κι αυτό ενώ το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό λόγω της ανόδου του δολαρίου, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, των χαμηλών επιτοκίων, της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και του πολύ ευνοϊκού κλίματος για τον τουρισμό (στην αρχή του έτους).

Και ενώ τον Δεκέμβριο του 2014, υπήρχε προοπτική θετικών ρυθμών ανάπτυξης, υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και μείωσης της ανεργίας, τώρα βιώνουμε την ύφεση, τα ελλείμματα, νέα λουκέτα, την αύξηση των ανέργων, την νέα μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Ενώ τον Δεκέμβριο του 2014, υπήρχε προοπτική για έξοδο από το μνημόνιο και ένταξη στην προληπτική πιστωτική γραμμή, τώρα οδηγούμαστε στο 3ο και χειρότερο Μνημόνιο, για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Και αυτό ενώ φθάσαμε λίγο πριν το Grexit,και δυστυχώς η συζήτηση αυτή είναι ακόμη ισχυρή σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Σύμφωνα όχι μόνο με τις διεθνείς εκτιμήσεις, αλλά και τα όσα ζήσαμε αυτούς τους 6 μήνες τα κύρια αίτια αυτής της αποτυχίας βρίσκονται:

α) Στην 6μηνη απαράδεκτη και αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης που νέκρωσε την οικονομία και δημιούργησε γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

β) Στα capitalcontrols –ως αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής επιλογής του δημοψηφίσματος και της λήξης του προηγούμενου προγράμματος- που επιδείνωσαν σημαντικά την ρευστότητα στην αγορά.

γ) Στην δραματική μείωση του κύκλου εργασιών (τζίρου) των επιχειρήσεων.

δ) Στην κατάρρευση των δημόσιων εσόδων (7,8% μείωση στο εξάμηνο έναντι του στόχου).

ε) Στην γενικευμένη ανασφάλεια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, την οποία και σήμερα η στάση της Κυβέρνησης εντείνει.

Και δυστυχώς όπως ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος στην πρόσφατη επιστολή – πρόσκληση προς το ΔΝΤ ομολόγησε, η “ζημιά” που έγινε, θα χρειασθεί πολύ κόπο και χρόνο για να αντιμετωπισθεί. Και προσθέσουμε πολλές νέες θυσίες από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους