Παπαδημούλης: «Το αποικιακού τύπου σχήμα, τελειώνει»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
458

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Έχουμε πλήρη επίγνωση του περιορισμένου χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν είμαστε βραδυπορούντες. Αντιθέτως είμαστε επισπεύδοντες, ζητώντας νέα συμφωνία στη θέση του αποτυχημένου Μνημονίου, ελάφρυνση του μη βιώσιμου χρέους, και αντικατάσταση της Τρόικα με μια συζήτηση για ένα νέο σχήμα, βάσει των ευρωπαϊκών θεσμών. Μια κυβέρνηση ωστόσο, που ακόμη δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, χρειάζεται χρόνο λίγων εβδομάδων για να καταθέσει τις προτάσεις της, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαίρομαι γιατί ακόμη και στο «δεξιό κέρας» της κυβέρνησης του Βερολίνου, αρχίζουν να δυναμώνουν οι φωνές του ρεαλισμού, που ζητούν από την Μέρκελ να επιδιώξει συμβιβασμό με την κυβέρνηση Τσίπρα. Εμείς επιδιώκουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και όχι ρήξη. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν θα είναι το 100% της αρχικής πρότασης ούτε της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε των δανειστών.

Έτοιμοι να συζητήσουμε λύσεις που να εξασφαλίζουν τη δραστική ελάφρυνση του χρέους

Στόχος μας είναι να καταστεί το χρέος βιώσιμο, με ένα δραστικό «κούρεμα». Αυτή η θέση ωστόσο, δεν γίνεται αποδεκτή από τους δανειστές μας, παρότι ήταν πρόταση και του ΔΝΤ ως πρότινος, καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κορυφαίων οικονομολόγων. Από εκεί και πέρα, εμείς, χωρίς να παραιτούμαστε από την αρχική μας θέση, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε λύσεις που να εξασφαλίζουν το μείζον, που είναι η δραστική ελάφρυνση του χρέους. Πράγμα, που πρακτικά σημαίνει, χρήματα που πηγαίνουν σε τοκοχρεολύσια, «στραγγίζοντας» την εξοντωμένη ελληνική οικονομία και κοινωνία, να πηγαίνουν στην ανάπτυξη.

Η Τρόικα τείνει να γίνει παρελθόν

Ήδη η Τρόικα, που είναι εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου, τείνει να γίνει παρελθόν. Ο κ.Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας σε ερώτησή μου, δήλωσε ότι «μελετούμε την αντικατάστασή της». Το Ευρωκοινοβούλιο επίσης, εδώ και ένα χρόνο, με ψήφισμα του και ευρύτατη πλειοψηφία, επισήμανε την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης της Τρόικα, ο δε κ.Γιούνκερ φέρεται -σύμφωνα με την Handelsblatt- να ετοιμάζει ένα νέο σχήμα, που σημαίνει Τρόικα τέλος και με σφραγίδα Γιούνκερ. Οι «τύποι με τα μαύρα» που πηγαινοερχόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, ήταν υψηλόβαθμοι υπάλληλοι που είχαν μια συγκεκριμένη εξουσιοδότηση: να ελέγχουν τη σωστή εφαρμογή ενός προγράμματος που αποδείχθηκε αποτυχημένο. Το έκαναν δε με έναν τρόπο τόσο ταπεινωτικό και μειωτικό για μια δημοκρατία, που εξόργισαν τους πάντες.

Οι πολιτικοί θα συζητούν με πολιτικούς και οι τεχνοκράτες με τεχνοκράτες
Διεκδικούμε την αντικατάσταση του παλιού, αποτυχημένου προγράμματος με ένα πρόγραμμα made in Greece, που ασφαλώς, θα παρακολουθείται, όπως όλα τα οικονομικά προγράμματα όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, από τους θεσμούς και τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους κανόνες της Ε.Ε. Αυτό το αποικιακού τύπου σχήμα, όπου η Τρόικα κυβερνά μέσω e-mail και δίνει διαταγές, τελειώνει. Οι πολιτικοί θα συζητούν με πολιτικούς και οι τεχνοκράτες με τεχνοκράτες. Ανάμεσα στο πρόγραμμα που τελειώνει και την Τρόικα που φεύγει, και στο καινούριο πρόγραμμα που θα τεθεί υπό συζήτηση για κάποιες βδομάδες, χρειάζεται μια «γέφυρα». Εκτιμώ ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί αύριο στη συνάντηση του Αλ.Τσίπρα με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ. Ήδη απασχολεί, σε επίπεδο υπηρεσιακό, και τις δύο πλευρές και θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup.

Το κόστος μιας ρήξης είναι πολύ μεγάλο ακόμη και για την Γερμανία

Αν υπάρχει κάτι που έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα μέσα σε λίγες μέρες, είναι η ανάκτηση του αισθήματος αξιοπρέπειας, το οποίο όλοι οφείλουν να σέβονται. Το γεγονός ότι έχουμε ερείσματα σε αυτή μας την προσπάθεια, δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας, Αλλά και σε όσους θέλουν να μας «στραγγαλίσουν», τους λέμε ότι «δεν τους παίρνει». Ας μην ξεχνάμε ότι το κόστος μιας ρήξης είναι πάρα πολύ μεγάλο, ακριβό και ανεξερεύνητο ακόμη και για την Γερμανία, τον πιο ισχυρό από τους δανειστές μας.

You may also like

Από σήμερα, τα δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη,