Παγκόσμιος θρήνος για τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

- in ΚΟΣΜΟΣ
326

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε στο Μεξικό ο κολομβιανός νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, με τη χώρα του να βυθίζεται σε τριήμερο πένθος.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος. «Υπήρξε, και δεν υπερβάλω, ο Κολομβιανός ο οποίος σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας μετέφερε πιο μακριά και πιο ψηλά το όνομα της πατρίδας μας», είπε Κολομβιανός πρόεδρος.

Ο Μάρκες θεωρείται ως ο συγγραφέας που μέσα από τα μυθιστορήματα και τις νουβέλες του, όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, την Κακιά Ώρα και το Φθινόπωρο του Πατριάρχη καθόρισε το είδος του μαγικού ρεαλισμού.

Εδώ και αρκετά χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή καθώς έπασχε από καρκίνο στους λεμφαδένες.

Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1927 στην Αρακατάκα, ένα παραλιακό χωριό της Κολομβίας, όπου μεγάλωσε κοντά στους παππούδες του από τη μεριά της μητέρας του. Το 1947 άρχισε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά Νομική και Πολιτικές Επιστήμες ενώ την ίδια χρονιά η εφημερίδα El Espectador δημοσίευσε το πρώτο διήγημά του με τίτλο «Η τρίτη παραίτηση».

Το 1948, ο Μάρκες μετακόμισε στην Καρταχένα, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα El Universal. Έξι χρόνια μετά, το 1954, βρέθηκε στη Ρώμη ως απεσταλμένος της εφημερίδας που εργαζόταν εκείνη την περίοδο. Έκτοτε, ο Γκάμπο, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά στη Λατινική Αμερική, επέλεξε να ζει μακριά από την πατρίδα του – στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στην Βαρκελώνη και στο Μεξικό – σε μία, λίγο πολύ, αναγκαστική αυτοεξορία κατά την οποία συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες τόσο στην Αμερική όσο και την Ευρώπη.

Το πρώτο μυθιστόρημά του, «Τα νεκρά φύλλα», εκδόθηκε το 1955 και ακολούθησαν τα έργα «Κακιά ώρα», «Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει» και «Η κηδεία της μεγάλης μάμα». Το 1967 κυκλοφόρησε το έργο «Εκατό χρόνια μοναξιά», μυθιστόρημα που αποκόμισε αμέσως διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό, καθιερώνοντας έτσι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο που το 1982 του χάρισε το Νομπέλ Λογοτεχνίας, συμπεριλαμβάνονται και τα μυθιστορήματα: «Το φθινόπωρο του Πατριάρχη», «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», «Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα» και «Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων». Επίσης, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ