«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγεί σε νέα μνημόνια»

Συνέντευξη του Στράτου Σιμόπουλου, υποψήφιου βουλευτή ΝΔ Α΄Θεσσαλονίκης στην εφημερίδα «Καρφίτσα»

Οδηγούμαστε σε εθνικές εκλογές, τις οποίες η κυβέρνηση δεν τις ήθελε. Θεωρείτε ατυχή την κίνηση να προχωρήσει η κυβέρνηση πρόωρα στη διαδικασία εκλογής Προέδρου;

Ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση απολύτως. Την επέβαλε η αστάθεια, στην οποία με ευθύνη της αντιπολίτευσης εισήρχετο η χώρα, γιατί οι δανειστές μας κατά τις συζητήσεις, εκείνο το οποίο έλεγαν ήταν: «Ωραία, μας λέτε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, γιατί θα έχετε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά αν έρθει μία άλλη κυβέρνηση τι θα γίνει;»

Άρα, λοιπόν, αν δεν φέρναμε πιο μπροστά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό εδώ το νοσηρό περιβάλλον, θα παρατείνονταν για άλλους δυο – τρείς μήνες. Ήταν μία επιβεβλημένη, μία πατριωτική κίνηση. Εμείς πιστεύαμε ότι η Βουλή αυτή μπορούσε να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι εκλογές να γινόταν, όταν έπρεπε, δηλαδή τον Ιούνιο του 2016.

Άλλωστε είναι πάγια άποψή μου, την οποία την εκφράζω εδώ και χρόνια, ότι πρέπει να γίνει μια συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία δεν θα επιτρέπει να γίνονται εκλογές, όποτε επιθυμεί κυρίως η κυβέρνηση ή λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά μόνο, αν χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή.

Πάντως υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι ο πρόωρη αυτή διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου ενδεχομένως να επιλέχτηκε από την κυβέρνηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα…

Να διευκρινίσω ότι τα μέτρα τα ζητούσαν οι δανειστές μας και το 2013 και το 2014, χωρίς εμείς να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση, γιατί απεδείχθη ότι είχαμε εμείς δίκαιο. Τους λέγαμε, λοιπόν ότι ούτε το 2015 θα απαιτηθούν μέτρα και αν χρειαστούν- ενώ εμείς πιστεύουμε ότι δε θα χρειαστούν- όπως δε χρειάστηκαν και τα προηγούμενα δύο χρόνια- θα τα πάρουμε τον Ιούνιο. Η απάντηση ήταν: «ναι, αλλά έχετε εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί να έχετε βουλευτικές εκλογές. Θα κερδίσετε, ώστε πραγματικά με την πολιτική σας να φτάσετε σε ένα σημείο που να μη χρειάζονται νέα μέτρα ή θα γίνει κάτι άλλο;»

Άρα, λοιπόν αυτό εννοώ και από την αρχή. Δεν πήγαμε σε πρόωρη εκλογή Προέδρου, για να αποφύγουμε τα μέτρα. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Επίσης, πιστεύαμε ότι θα υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα πηγαίναμε από εδώ και τώρα σε μια ήρεμη πορεία. Με ευθύνη της αντιπολίτευσης πάμε σε εκλογές, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών πολιτικών, με δύο διαφορετικές ατζέντες.

Πιστεύουμε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, όπως φαίνεται και από τη συνεχή μείωση τη δημοσκοπική της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορούμε να συνεχίσουμε με γρήγορους και σταθερούς βηματισμούς την πορεία της χώρας για την έξοδο από τα μνημόνια. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την πολιτική την οποία επαγγέλλεται, ουσιαστικά μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μνημόνια.

Πάντως, υπάρχει μια μερίδα του κόσμου, που σκέφτεται να ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ανήκει σε αυτόν και με μια αίσθηση φόβου, μήπως και βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση. Τι απαντάτε σε αυτόν τον πολίτη;

Σ’ αυτόν τον άνθρωπο το μόνο που μπορώ να απαντήσω είναι ναι, ότι έχει υποστεί θυσίες, αλλά η βάση βρίσκεται παλαιότερα, όταν το κράτος μοίραζε λεφτά με τη λογική των ελλειμμάτων, που κάποιους έκανε πλούσιους, ενώ το κράτος ήταν φτωχό και μετά ο λογαριασμός ερχόταν σε όλους.

Είμαστε στο τέλος αυτής της πορείας. Ξεκινούμε μία νέα πορεία, η οποία φαίνεται ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση με δύο απλά παραδείγματα. Θυμίζω τις 100 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο, θυμίζω το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που ξεκινάει σε ορισμένες περιοχές της χώρας και στο επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, ενώ παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Αυτά είναι κάποια πρώτα σημάδια και ακόμη οι μικρές αυξήσεις, αναδρομικά στους μισθούς των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και αυτό είναι ένα μικρό δείγμα ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει.

Επίσης, όσοι από εμάς ήμασταν στην αγορά – γιατί εγώ προέρχομαι από την αγορά, από τον ιδιωτικό τομέα – είτε μιλούσαμε με μικρό, είτε με μεσαίο, είτε με μεγάλο επιχειρηματία, ακούγαμε πολύ συχνά το «κάτι γίνεται». Κάτι γίνεται, όχι κάτι εντυπωσιακό. Αυτό το «κάτι γίνεται» μεταφράζεται σε 1,7% που έχουμε το τελευταίο διάστημα αύξηση του ΑΕΠ. Όταν όλοι λένε ότι θα έχουμε πάνω από 3% την επόμενη χρονιά, εφόσον συνεχίσουμε αυτήν την πορεία, αυτό το «κάτι γίνεται», θα φεύγει το «κάτι» και θα μένει το «γίνεται».

Μπήκαμε σε μία διαφορετική πορεία. Αντιστρέψαμε την καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα θα φτάσουν στην τσέπη μας λίγο αργότερα. Και η κρίση έφτασε στην τσέπη μας δύο χρόνια μετά την κρίση των αριθμών. Οι αριθμοί άρχισαν να είναι πολύ άσχημοι από το 2008 και το 2009. Εμείς το καταλάβαμε το 2011. Το ίδιο θα γίνει τώρα σε αντίστροφη κατεύθυνση.

Άρα, λοιπόν πρέπει αυτή η πορεία που χάραξε η συγκυβέρνηση, βέβαια με προπομπό, με ηγέτη την Νέα Δημοκρατία, να συνεχιστεί για να μπορέσουμε πραγματικά να αποκαταστήσουμε σταδιακά τις αδικίες, στις οποίες υποβάλλαμε τον ελληνικό λαό.

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία