Ο Γ.Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία

- in ΚΟΣΜΟΣ
476

θα έχει συναντήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μεταφέρει και στις δύο χώρες το μήνυμα ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει και μέχρι τα Δωδεκάνησα όπως έχει συμφωνηθεί.

Την Αθήνα και την Άγκυρα θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μεταφέρει και στις δύο χώρες το μήνυμα ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει και μέχρι τα Δωδεκάνησα όπως έχει συμφωνηθεί.

Μέχρι σήμερα τα νατοϊκά πλοία περιπολούν μεταξύ Χίου και Λέσβου και ενώ υπάρχουν προσφυγικές ροές και στην περιοχή του Καστελόριζου δεν δίνεται διαταγή σε κανένα από τα πλοία να κινηθεί νοτιότερα.

Οι ενστάσεις της Άγκυρας έχουν γίνει δεκτές και στο θέμα του ελλιμενισμού και έτσι τα πλοία, ενώ βρίσκονται κοντά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πηγαίνουν στον Πειραιά για τον ανεφοδιασμό.

Στη έδρα της νατοϊκής συμμαχίας οι Αμερικανοί μάλιστα δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην επιτήρηση των προσφυγικών ροών με πλοία, αερόστατα επιτήρησης αλλά και άνδρες της ακτοφυλακής σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η όλη δραστηριότητα.

Το κλίμα συνεργασίας όμως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ευνοεί καθώς τις τελευταίες 4 ημέρες σημειώθηκαν 17 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στοχευμένες πάνω από τις Οινούσσες αλλά και το νησί Παναγιά προκαλώντας έκπληξη και στους αξιωματικούς του Πενταγώνου.

Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών αντέδρασαν με διαβήματα και ενεργοποίηση ασκήσεων αντίστοιχα όμως υπάρχει αυξημένη ανησυχία και επιφυλακή καθώς οι προθέσεις της Τουρκίας είναι άγνωστες.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ