«Ούτε ο Βουδούρης είναι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εμείς γινόμαστε Βουδούρης»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
389

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για το «ότι οι τοπικές κοινωνίες ήταν υπέρ του Καρυπίδη»

Για τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δήμους και περιφέρειες απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή».

Αναλυτικά, το απόσπασμα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, έκανε τις επιλογές Καρυπίδη και Βουδούρη… Από την άλλη, ενώ ηγετικά του στελέχη συμμετέχουν, σωστά, με εκπροσώπους του ΣΕΒ, αλλά απουσιάζουν από κινητοποιήσεις, όπως αυτή των διοδίων. Πρόκειται για αλλαγή στάσης του κόμματος;

Πρώτα από όλα, δεν αποδέχομαι τη συσχέτιση της υποψηφιότητας Βουδούρη με την εκδήλωση με συμμετοχή του προέδρου του ΣΕΒ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να είναι η επόμενη κυβέρνηση, οφείλει να μιλήσει και με τον ΣΕΒ και με όλους τους θεσμικούς παράγοντες. Σημασία έχει τι λες σε αυτές τις εκδηλώσεις και νομίζω ότι αυτά που λέμε αποτελούν μια βάση για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής λύσης. Αν ιεραρχούμε με τον καλύτερο τρόπο τις δράση και τις παρεμβάσεις μας, είναι άλλο ζήτημα για το οποίο θα μπορούσα να συμφωνήσω ότι μπορούμε να βελτιωθούμε. Αυτό, όμως, είναι και αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο συλλογικά σκέφτεται, συζητά και δρα το κόμμα, και όχι μόνο το ηγετικό επιτελείο.

Πώς προχωράει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση στήριξης του Οδ. Βουδούρη;

Είμαι από αυτούς που από την αρχή θεώρησα ότι η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη εντάσσεται στην προσπάθειά μας να έχουμε αυτή την πολλαπλή απεύθυνση όπως την ορίσαμε με τις αποφάσεις του συνεδρίου μας. Δηλαδή, από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά μέχρι και το κομμάτι που αποσπάται από τη σοσιαλδημοκρατία. Θεωρώ ότι η πορεία του κ. Βουδούρη είναι τέτοια που μας επιτρέπει να έχουμε συνεργασία μαζί του σε περιφερειακό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι ούτε ο Βουδούρης είναι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εμείς γινόμαστε Βουδούρης. Και η συνάντηση αυτή γίνεται στο έδαφος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι με βάση αυτή τη λογική για τις συμμαχίες κινηθήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν αποδοτική. Δεν κινηθήκαμε με απόψεις οι οποίες αντιλαμβάνονται τις συμμαχίες μας μόνο προς τον χώρο της αριστεράς. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση αποκρύπτει την υπαρκτή διαφωνία ενός μεγάλου μέρους του κόμματος σε σχέση με αυτόν τον προσανατολισμό. Ανοίγει μια κουβέντα, δηλαδή, για ένα ζήτημα πάνω στο οποίο, με μεγάλη πλειοψηφία, αποφασίσαμε στο συνέδριο.

Εννοείται τις συμμαχίες… Σας προβληματίζει, όμως, η αρνητική στάση των τοπικών οργανώσεων της Πελοποννήσου;

Και βέβαια μας προβληματίζει. Όπως και το ότι οι τοπικές κοινωνίες ήταν υπέρ του Καρυπίδη. Άρα, πολύ σωστά το καταστατικό μας προβλέπει ότι η Κεντρική Επιτροπή έχει την τελική ευθύνη, μετά από διαβούλευση με τις οργανώσεις και τα τοπικά όργανα. Ο δικός μας ο κόσμος, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία με το άκουσμα μόνο της λέξης ΠΑΣΟΚ αντιδρά αρνητικά. Είναι καλοδεχούμενος, όμως, αυτός που αποδεσμεύεται από αυτόν τον χώρο, ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, και μετακινείται προς την αριστερά, στο έδαφος των αξιών και των ιδεών μας.

Είστε ευχαριστημένοι δηλαδή με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις;

Όχι, δεν είμαι ευχαριστημένος, όπως και για άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Αυτό, όμως, είναι τελείως διαφορετικό από το να υποστηρίζεται ότι όλα έγιναν εν κρυπτώ ή ότι δεν προηγήθηκαν συνεννοήσεις. Και στην τελική, αυτός που σήμερα διαφωνεί, θα μπορούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να καταθέσει προτάσεις.

Πηγή: epohi.gr

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού