Ουκρανία: Παραίτηση Γιανουκόβιτς ζητά πλήθος διαδηλωτών

Ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ νέος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλιστεί η τάξη, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της «ταχείας αλλαγής», όπως και οι πολίτες. Και η αστυνομία δήλωσε ότι είναι «στο πλευρό του λαού» και ότι επιθυμεί «ταχείες αλλαγές» στη χώρα. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να «ενωθούν για την εγγύηση της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας “ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας».

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία στο Κίεβο ζητώντας την παραίτηση Γιανουκόβιτς. Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενίσχυσαν τη νύχτα τα οδοφράγματα και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την υπογραφή της συμφωνίας που επετεύχθη με την ευρωπαϊκή μεσολάβηση και που ορίζει σαφώς την πλήρη απομάκρυνση των διαδηλωτών από κυβερνητικά κτίρια.

Παράλληλα πυκνώνουν τα σημάδια του τέλους της προεδρίας Γιανουκόβιτς, την ώρα που η αντιπολίτευση καλεί το κοινοβούλιο να κινήσει τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ: Νέος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου

Το «δεξί χέρι» της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ εξελέγη σήμερα πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, στην θέση του στενού συνεργάτη του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του Βολιντίμιρ Ρίμπακ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα το πρωί.

Ο Τουρτσίνοφ εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ